Λειτουργούν σαν σαλταδόροι, ό,τι προλάβουν

λειτουργούν-σαν-σαλταδόροι-ότι-προλά-482542

Η πολιτική τάξη επέβαλε, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφού ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τη δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού φρονήματος και την απώλεια της δεδηλωμένης, να επισκεφτεί το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαΐου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτησή του και να προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου. Αντ’ αυτού ανακοίνωσε ότι θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο την επόμενη Δευτέρα μετά και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν κρατούσε τον λόγο του και πάλι οι εκλογές θα προκηρύσσονταν για τις 30 Ιουνίου.

Αλλά, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε για μια ακόμη φορά στην τεχνική της «κωλοτούμπας». Με πρόσχημα τις πανελλαδικές εξετάσεις, ελάχιστων πια μαθητών, στην ιταλική γλώσσα και τις μουσικές επιδόσεις, κανόνισε τις προθεσμίες, ώστε οι εκλογές να γίνουν μια εβδομάδα αργότερα. Και τώρα αναβάλλει εκ νέου την επίσημη παραίτηση της κυβέρνησής του κατά τρεις ακόμη ημέρες. Για δύο πονηρούς λόγους:

*** Να μείνει όσο γίνεται περισσότερο ανοιχτή η Βουλή. Να λειτουργήσει το Κοινοβούλιο κάτω από ένα κλίμα «δεκαημέρου θερινών εκπτώσεων». Οπερ και γίνεται αυτές τις ημέρες, ως έσχατη ασχημία. Με το πρόσχημα της ψήφισης των νέων νομικών κωδίκων, εισάγονται προς ψήφιση αναρίθμητες άσχετες «τροπολογίες». Με φωτογραφικές διατάξεις. Για διορισμούς της τελευταίας ώρας. Και με καταφυγή σε μια κοινοβουλευτική απάτη. Επειδή, κατά το Σύνταγμα, οι τροπολογίες που εισάγονται από υπουργούς πρέπει να συνοδεύονται από κοστολογική έκθεση, η οποία να έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, χρησιμοποιούν ένα τέχνασμα. Οι τροπολογίες εισάγονται από βουλευτές, οπότε απαλλάσσονται της υποχρεώσεως αυτής. Ο,τι θέλει να περάσει κάθε υπουργός, το περνά μέσω κάποιου βουλευτή. Και όλα αυτά σε μια Βουλή, από την οποία απουσιάζουν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

*** Να εκβιαστεί ο Προκόπης Παυλόπουλος να υπογράψει τον διορισμό της νέας διχαστικής ηγεσίας, που επέλεξε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αν οι εκλογές γίνονταν στις 30 Ιουνίου, η ημερομηνία αυτή θα συνέπιπτε με τη λήξη της θητείας των επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων. Οπότε, ευλόγως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα άφηνε το θέμα ανοιχτό έως τότε. Ενώ τώρα «κερδίζουν» επτά ημέρες «κενού εξουσίας» στη Δικαιοσύνη, ώστε να πιέζουν τον κ. Παυλόπουλο.

Πολιτική «ηθική» σαλταδόρων. Ο,τι προλάβουν να αρπάξουν, ό,τι «προκάνουν» να μας φορτώσουν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου