Ενα κόμμα... με ψευδώνυμο

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-05, 13:29:10
Ενα κόμμα... με ψευδώνυμο

Του Γ.Π. Μασσαβέτα

giorgis@massavetas.gr

 

Τι είναι τελικώς το ΚΙΝΑΛ; Είναι ή μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από «το κόμμα της Φώφης»; Η απάντηση στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος και στις προοπτικές να πετύχει κάτι περισσότερο από ό,τι πήρε στις ευρωεκλογές είναι εύκολη. Οταν στο πλαίσιο μιας «χαλαρής ψήφου», όπως είναι οι ευρωεκλογές, αντί να αυξάνεις, μειώνεις το ποσοστό σου έναντι του προηγούμενου αποτελέσματος, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο στις βουλευτικές. Εκτός αν κάνεις θεαματικές αλλαγές. Αφενός στο δυναμικό σου, προσθέτοντας πρόσωπα ευρείας αποδοχής, αφετέρου στο τι φρέσκο έχεις να πεις στους πολίτες.

Εδώ, αντί για ανοίγματα, που να συγκινούν μια μερίδα ψηφοφόρων, έχουμε εσωστρεφείς περιχαρακώσεις. Της βρόμισε της Φώφης ο Βενιζέλος και της μυρίζει ο Γερουλάνος. Δεν θέλει να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών. Εκεί δηλαδή που κατάφερε να πάρει στις δημοτικές ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο από ό,τι πέτυχε το ΚΙΝΑΛ της Φώφης στις ευρωεκλογές. Την ίδια Κυριακή οι Αθηναίοι έδωσαν μόλις 6,32% στην «εγώ είμαι αρχηγός, εγώ αποφασίζω». Μικρότερο από το 7,4% που είχε πάρει το 2014. Ωστόσο, έδωσαν υπερδιπλάσιο ποσοστό, 13,19%, στον Γερουλάνο.

Καθώς φαίνεται, η «ηγέτιδα» του ΚΙΝΑΛ σκέφθηκε ότι καλό θα είναι να απαλλαγεί από τον Βενιζέλο και να «κόψει τα φτερά» του Γερουλάνου, μην τυχόν και τους βρει μπροστά της την επομένη των εκλογών. Εφόσον το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευχάριστο.

Μένει το πρώτο σκέλος του ερωτήματος. Τι είναι το ΚΙΝΑΛ; Φαίνεται ότι τελικώς είναι κάτι που …δεν είναι. Η ονομασία αυτή είχε νόημα όσο, εκτός της …συνιστώσας ΠΑΣΟΚ, μετείχαν και το Ποτάμι και τα απομεινάρια της ΔΗΜΑΡ. Αυτό που απομένει καθιστά απλώς την ονομασία ΚΙΝΑΛ ένα ψευδώνυμο. Αν έχετε αμφιβολία περί αυτού, διαβάστε τις δηλώσεις του θριαμβευτή των ευρωεκλογών Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, με τις οποίες εκφράζουν τη δυσανεξία τους έναντι των χειρισμών της Φώφης. Αμφότεροι αναφέρονται κατ’ επανάληψη στο κόμμα τους με το πραγματικό του όνομα, ΠΑΣΟΚ. Και δεν είναι βεβαίως οι μόνοι.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας ή θα βρει τη φυσιογνωμία του ως ανανεωμένο, μέσω αυτοκαθάρσεως, ΠΑΣΟΚ ή θα καταντήσει ένα μικρό απόκομμα της Φώφης. Που μάλλον αυτό θέλει. Ας είναι μικρό, αρκεί να είναι «δικό της».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
2
=