Δεν έφταιξε το ύφος, όσο το ήθος σας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-05-29, 14:15:13
Δεν έφταιξε το ύφος, όσο το ήθος σας

Υποτίθεται ότι ο όρος αυτοκριτική είναι συνυφασμένος με την Αριστερά. Οπότε, θα περίμενε κανείς να υπάρξει, εντός του κόμματος που απέρχεται από την εξουσία, μια ειλικρινής αυτοκριτική, από όσους έχουν την ευθύνη αυτής της ήττας. Που είναι αντικειμενικώς πολύ βαριά. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ …κατάφερε να χάσει περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, από εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2015. Από εκείνους που πίστεψαν ότι «η ελπίδα έρχεται».

Αντί όμως αληθινής αυτοκριτικής, που θα έπρεπε να ολοκληρώνεται με γενναίες αποφάσεις, ιδίως δε με καταλογισμό ευθυνών σε πρόσωπα, που έχουν ξεχωριστό μερίδιο ευθύνης, παρακολουθούμε μια παρωδία αυτοκριτικής. Κάποιοι εμφανίζονται να μιλούν γενικώς και αορίστως για «λάθη». Εχοντας επικεντρώσει, οι περισσότεροι, την κριτική τους σε θέματα …ύφους.

Σε μια από τις προκλητικότερες για την κοινή γνώμη περίπτωση, εκείνη του Παύλου Πολάκη, στέκονται στο …ύφος των όσων λέγει και πράττει. Αλλά εκείνο που προκαλεί οργή, αηδία και θλίψη στους πολίτες είναι πρωτίστως το ήθος του. Οχι μόνο το «πώς» το λέει, αλλά το «τι» μας λέει. Και όταν αυτό το «ήθος» γίνεται αποδεκτό από τον πρωθυπουργό του, δεν είναι πια το ήθος του Πολάκη, αλλά της κυβέρνησης και του κόμματος.

Στα μαθητικά του χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε άριστα στις …καταλήψεις. Φαίνεται όμως ότι έχασε πολλά μαθήματα, τόσο ώστε δεν έμαθε ποτέ τους βασικούς κανόνες της άλγεβρας. Ενας από τους οποίους είναι πως όταν προσθέτεις σε έναν αριθμό με θετικό πρόσημο έναν άλλον με αρνητικό το αποτέλεσμα είναι πάντοτε αρνητικό. Η εξίσωση α+(-ψ)=χ μας δίνει πάντα ένα αποτέλεσμα με τον προσδιορισμό «μείον». Εδώ όπου «-ψ» μπορούμε να βάλουμε όλους εκείνους που «ψάρεψε» ο κ. Τσίπρας ανάμεσα σε έναν εσμό πολιτευτών, που ψάχνουν μονίμως για την προσωπική τους επιβίωση. Από τη Μαριλίζα ώς τον Δανέλη και από τον Παπαχριστόπουλο, που έχει περάσει από όλα τα κόμματα, και τη μεγαλειώδη Μεγαλοοικονόμου, που βρέθηκε στη Βουλή χωρίς να έχει λάβει ούτε μια ψήφο. Από τον Στέφανο Τζουμάκα, που πήρε 0,21% στις προηγούμενες ευρωεκλογές (13.833 κουκιά σε όλη την Ελλάδα) όταν ίδρυσε δικό του κόμμα, ώς τον Γιάννη Ραγκούση, που πάτωσε παίρνοντας μόνο 2,39% από τους άνω των 250.000 ψηφοφόρους, όταν διεκδίκησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ξαναδιαβάστε άλγεβρα κ. πρόεδρε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
5
=