Κράτος κερνά και κράτος πίνει όπως …γουστάρει

κράτος-κερνά-και-κράτος-πίνει-όπως-γο-554081

Είναι πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος, με τον οποίο σκέπτονται και δρουν οι ασκούντες την εξουσία σε τούτο τον τόπο. Κάτι που δεν αφορά βεβαίως μόνον στους σημερινούς. Διότι στις οικονομικές σχέσεις κράτους και πολιτών ίσχυαν πάντοτε ο τρόπος σκέψης και η μέθοδος «μοιρασιάς», που μάθαμε από το θέατρο σκιών. Η μέθοδος του Καραγκιόζη. Τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου.

Επειδή η κυβέρνηση πιέζεται από τους θεσμούς των δανειστών να πάψει να συμπεριφέρεται ως …μπαταχτσής και να ρίξει στην αγορά το χρήμα που οφείλει σε ιδιώτες, οι οικονομικοί της εγκέφαλοι επινόησαν έναν τρόπο, ώστε να ελαφρύνουν αυτά τα χρέη του δημοσίου προς πολίτες και επιχειρήσεις. Με τη μέθοδο «αποφασίσαμε και διατάζουμε», δηλαδή με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, την οποία θα ψηφίσουν βεβαίως όλοι αυτοί που λένε πάντοτε «ναι σε όλα», αποφασίζει να μειώσει το επιτόκιο, με το οποίο ώς τώρα χρεώνεται το δημόσιο για τις οφειλές του, στο μισό. Από το 6% στο 3%. Εκπτωση 50%.

Εάν το 6% είναι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη σχετική τροπολογία, πολύ υψηλό επιτόκιο για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, τότε τι πρέπει να πει κανείς για το 8,76%, που επιβάλλεται ως επιτόκιο στα χρέη των ιδιωτών, πολιτών και επιχειρήσεων, προς το δημόσιο;

Αν λειτουργούσαν με πνεύμα ευνομουμένου κράτους και όχι με νοοτροπία σαλταδόρων και ληστών, που κρατούν σε διαρκή ομηρία τους πολίτες, προκειμένου να αποσπάσουν λύτρα, τότε θα έπρεπε να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας. Να είχε δηλαδή προστεθεί ένα ακόμη άρθρο, στην υπό ψήφιση τροπολογία, με το οποίο θα μειωνόταν, στο ίδιο ακριβώς ποσοστό, το 50%, και το επιτόκιο που επιβάλλεται στις οφειλές των πολιτών προς το δημόσιο.

Εκείνο που κάνει πιο εξοργιστική τη συγκεκριμένη απόφαση είναι ο ισχυρισμός αυτής της κυβέρνησης ότι είναι δήθεν «αριστερή» και «λαϊκή». Με μια ιδιόρρυθμη αντίληψη περί του τι είναι «αριστερό», «ριζοσπαστικό» και «λαϊκό». Από πότε περιβάλλεται με τέτοιες …αρετές και «ηθικό πλεονέκτημα» η νοοτροπία, κατά την οποία όταν μου χρωστάς πληρώνεις διπλά, όταν σου χρωστώ πληρώνω μισά;

Εχουν, με τις τόσες κωλοτούμπες τους, φέρει τα πάνω κάτω. Σε αυτή τη …λεπτομέρεια θα κολλούσαν;

Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου