Μαθαίνετε, αλλά με πολλή καθυστέρηση

μαθαίνετε-αλλά-με-πολλή-καθυστέρηση-561449

Επιτέλους. Επρεπε να φθάσετε στο τέλος πια της θητείας σας, κ. πρόεδρε, για να αισθανθώ και εγώ την ανάγκη να σας συγχαρώ για μια υπεύθυνη πολιτική σας δήλωση. Ηταν τόσο καλά διατυπωμένη και έβρισκε τόσο καίρια τον στόχο της, ώστε πράγματι είχε, αμέσως, θετικό αποτέλεσμα.

Αναφέρομαι στη δήλωση, που κάνατε από το Βουκουρέστι, όπου έγινε η τετραμερής διάσκεψη Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και με την όποια απαντήσατε στον πολιτικό τραμπουκισμό της κυβέρνησης του Εντι Ράμα, που επιχείρησε, με μια απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως της Αλβανίας, να ανοίξει τη διαδικασία για την παράνομη δήμευση των περιουσιών των ηρωικών Ελλήνων, που επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τη Χειμάρρα, παρά τις συνεχείς αθλιότατες μεθοδεύσεις του αλβανικού καθεστώτος.

Καταγράφω αυτούσια τη δήλωση, διότι θα μείνει πράγματι στην ιστορία, ως απόδειξη του τι μπορούμε να επιτυγχάνουμε, όταν δεν βάζουμε την ουρά στα σκέλια απέναντι σε κάθε πρόκληση οποιουδήποτε γείτονα:

«Bλέπουμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα κάποιες εξελίξεις, που δεν μας ικανοποιούν. Μαθαίνω ότι υπάρχει μια εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μία υπόθεση δυστυχώς που δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά στην κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί».

Το αποτέλεσμα ήταν να ανακληθεί αμέσως, να «κατέβει» από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης η διάταξη, που παραβιάζει με τον πιο βάρβαρο τρόπο κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδίως δε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε αυτούς τους τομείς. Από το καθεστώς μιας χώρας που «ξερογλείφεται» να πάρει εισιτήριο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κακό είναι ότι δεν αντιληφτήκατε εγκαίρως ότι με τον ίδιο τρόπο, πατώντας μάλιστα στο κεκτημένο της απόφασης του Βουκουρεστίου για τη νατοϊκή προοπτική των άλλων βόρειων γειτόνων μας, που είχαν πετύχει ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη, μπορούσατε να είχατε αποφύγει να τους εκχωρήσετε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Να επιμείνετε ώς το τέλος ότι οι κάτοικοι της «Βόρειας Μακεδονίας» έχουν ταυτότητα αλβανοσλαβική και δύο γλώσσες. Μια σλαβική και μια αλβανική.

Οπως είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς, αργήσατε πολύ να μάθετε. Οπερ και πληρώνουμε ακριβά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου