Γιατί επιμένουν να τους διώχνουν στη Μακεδονία

γιατί-επιμένουν-να-τους-διώχνουν-στη-μ-582197

Ο υπουργός, που έχει καταγραφεί ως το alter ego του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς αναγκάστηκε να ματαιώσει τις επισκέψεις του στη Βεργίνα και τη Βέροια και να επιστρέψει άρον – άρον στην Αθήνα. Επισήμως προβάλλεται ως δικαιολογία το ότι θα έπρεπε να πάρει μέρος σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Στην πραγματικότητα δεν του έμενε άλλη επιλογή, μετά τη «θερμή» υποδοχή, που είχαν η επίσκεψη και η ομιλία του στο Κιλκίς. Και δεν αναφέρομαι τόσο στις αποδοκιμασίες, για τις οποίες έχουν πάντα την εύκολη απάντηση ότι προέρχονται από «ακροδεξιούς». Αλλά στο γεγονός ότι, παρά την έντονη κομματική κινητοποίηση, η αίθουσα, στην οποία μίλησε ο κ. Παππάς, ήταν μισοάδεια. Με το ακροατήριό του να μην ξεπερνά τα πενήντα άτομα.

Κατά τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού προπαγάνδας της κυβέρνησης Τσίπρα, με τον καιρό οι αντιδράσεις θα «εξατμισθούν». Στην πραγματικότητα όμως κάθε μέρα προστίθεται και ένα γεγονός, που καθιστά τους Μακεδόνες σε κατάσταση αναβρασμού. Διότι αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, ότι προχείρως και με εκπλήσσουσα … τσαπατσουλιά έσπευσαν να κλείσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Ανοίγοντας περισσότερες πληγές από εκείνες που υποτίθεται ότι θεράπευαν με αυτή τη συμφωνία.

Τελευταίο κρούσμα αυτό που συνέβη το διήμερο 17 – 19 Μαρτίου στη διεθνή έκθεση οινοποιίας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Οπου στο περίπτερο των βόρειων γειτόνων μας κυριαρχούσε η επιγραφή «Οίνοι της Μακεδονίας». Παρά το γεγονός ότι είχαν εκδηλωθεί εγκαίρως ελληνικές αντιδράσεις από τους παραγωγούς κρασιών της Μακεδονίας, τις οποίες αγνόησαν οι Σκοπιανοί. Αντιδράσεις που εδράζονται επί ενός κεκτημένου, το οποίο υπενθυμίζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ) Στέλιος Μπουτάρης: «Αυτό που ζητάμε είναι τα κρασιά της Βορείου Μακεδονίας να λέγονται κρασιά Βορείου Μακεδονίας και τα δικά μας να λέγονται Μακεδονίας, όπως έχει κατοχυρωθεί άλλωστε εδώ και 20 χρόνια στην ΕΕ», επισημαίνει ο κ. Μπουτάρης.

Δικαιώνονται δυστυχώς οι φόβοι όσων υποστηρίζαμε εξ αρχής ότι το θέμα δεν λύνεται μόνον με την προσθήκη ενός γεωγραφικού προσδιορισμού, όπως το «Βόρεια». Αλλά έπρεπε να υπάρχουν σαφείς πρόνοιες για όλες της πτυχές της υπόθεσης και να μην αφήνεται «ες αύριον» το θέμα των εμπορικών σημάτων. Διότι θα φθάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να πουλήσουμε ούτε …μακεδονικό χαλβά για τις ημέρες της νηστείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου