Η …γεροντική ασθένεια των σοσιαλδημοκρατών

η-γεροντική-ασθένεια-των-σοσιαλδημο-591592

Ο Πιερ Μοσκοβισί σταδιοδρόμησε ως στέλεχος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατά τούτο, οι διαπιστώσεις και οι προβλέψεις του για την πορεία της Ευρώπης, ενόψει των ευρωεκλογών, θα έπρεπε να έχουν και το στοιχείο της αυτοκριτικής. Μας είπε:

*** «Η πιο πιθανή υπόθεση είναι αυτή της πραγματικής ανόδου των λαϊκιστών απέναντι στις εξασθενημένες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, με μία Ευρώπη που θα νοσήσει εάν οι φιλοευρωπαίοι δεν ομονοήσουν».

*** «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν μου μιλά. Δυστυχώς, δεν μιλά ούτε και στους φιλοευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους του».

Το κόμμα, που δεν του λέει πια τίποτε, είναι αυτό που κυριαρχούσε στη Γαλλία από το 1981, με τον θρίαμβο Μιτεράν. Εχουμε δηλαδή ακριβώς το ίδιο φαινόμενο με το δικό μας ΠΑΣΟΚ. Διότι, όπως και το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε και αυτό, πέφτοντας από την πρώτη θέση, που είχε κερδίσει το 2012 με 40,9%, στην πέμπτη με 5,9%.

Αλλά η κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία οι λαοί της Ευρώπης χρωστούν το «κοινωνικό κράτος», δεν είναι υπόθεση μόνο γαλλική ή ελληνική. Στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν, περισσοί, το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, ενώ μεγάλη υποχώρηση έχουν γνωρίσει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εκεί που άλλοτε κυριαρχούσαν, σε Σκανδιναβία, Φινλανδία, Αυστρία.

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Παραφράζοντας τον τίτλο του βιβλίου του Λένιν «Ο αριστερισμός παιδική αρρώστια του κομμουνισμού», θα έπρεπε μάλλον να πούμε ότι «ο κυβερνητισμός είναι η γεροντική ασθένεια της σοσιαλδημοκρατίας». Δεν πρόκειται για απλή φθορά που προκαλεί η άσκηση της εξουσίας, αλλά για κάτι βαθύτερο που έχει άμεση σχέση με το είδος της ενωμένης Ευρώπης, που έχει επιβληθεί στους λαούς. Μιας Ευρώπης που εγκαταλείπει όλο και περισσότερο της αρχές του κοινωνικού κράτους. Που ενδιαφέρεται περισσότερο για τις συνθήκες ευημερίας των εταιρειών, παρά για τη ζωή των πολιτών.

Αν δεν του «μιλά» του Μοσκοβισί το πρώην κόμμα του, αν δεν μιλά το ΠΑΣΟΚ σε πρώην στελέχη του, που σπεύδουν σαν ποντίκια να εγκαταλείψουν το σκάφος και να τραφούν παρασιτικώς στον ξενιστή ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να «μιλούν» στους νέους ανθρώπους;

Ισως τους ξαναμιλήσουν αν αλλάξουν ρότα. Αν επιστρέψουν στο γράμμα και το πνεύμα του συνθήματος «Ευρώπη των λαών», κάνοντας πρωτίστως ουσιαστική αυτοκριτική. Στο μεταξύ, οι «λαϊκιστές», μέλανες, φαιοί, ερυθρόχροες θα προελαύνουν. Και όσοι αμετανόητοι σοσιαλδημοκράτες θα μελαγχολούμε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου