Τέσσερις όψιμες αλήθειες και ένας λογαριασμός

τέσσερις-όψιμες-αλήθειες-και-ένας-λογ-623316

Σε τούτο τον τόπο, όλα τα δύσκολα, συνήθως, αναβάλλονται. Είναι μια πρακτική που διατρέχει ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Από τους πολιτικούς ώς τους απλούς πολίτες. «Αστο για αργότερα». Η κοντινότερη αναβολή αφήνεται, συνήθως, για τη Δευτέρα. «Από Δευτέρα» αρχίζουμε δίαιτα, κόβουμε το τσιγάρο κ.λπ. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση με τα «κόκκινα» δάνεια. Από αναβολή σε αναβολή. Αλλά τα πράγματα έσφιξαν. Και έτσι, δευτεριάτικα συγκλήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου να δουν τι θα κάνουν.

Η σύσκεψη, με τη συμμετοχή των τραπεζιτών, συγκλήθηκε μέσα σε ένα κλίμα δυσοίωνων προοπτικών. Για το οποίο μας προϊδεάζουν όλα τα εξειδικευμένα σε θέματα οικονομίας διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μιλώντας ακόμη και για το ενδεχόμενο να χρειασθεί «κούρεμα» των καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ. Και τα μεν ξένα μέσα ενημέρωσης μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τα διαψεύδει, αλλά δεν μπορεί να διαψεύσει και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Που είπε το ίδιο ακριβώς. Διατυπώνοντας «τέσσερις αυτονόητες αλήθειες», τι οποίες θυμίζω:

*** «Πρώτη ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη και πρέπει να τα μειώσουμε».

*** «Δεύτερη αλήθεια, δεν έχουμε λύση manual, δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς, να δούμε καλές πρακτικές, να δοκιμάσουμε λύσεις».

*** «Η τρίτη αλήθεια είναι ότι εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια».

*** «Η τέταρτη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος».

Και για όποιον δεν το κατάλαβε, ο λογαριασμός για τις «αλήθειες» του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις πλάτες των πολιτών. Το …καλό σενάριο είναι να χάσουν τα σπίτια τους περισσότεροι άνθρωποι, με ταχύτερες διαδικασίες, όπως ζητούν οι «θεσμοί» και οι τράπεζες. Το χειρότερο σενάριο είναι να χρειασθεί να γίνει και «κούρεμα» καταθέσεων.

Απλώς στην κυβέρνηση προβληματίζονται για το «πότε». Εχοντας πάντα κατά νου τις κάλπες. Αν τις «βλέπουν» για τον Μάη, θα αναβάλουν για κάποια άλλη Δευτέρα. Αν θέλουν να πάνε ώς τον Σεπτέμβριο, θα ενδώσουν στο «καλό» σενάριο, ελπίζοντας να πέσει το «κακό» στα κεφάλια της επομένης κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, …πάμε καλά. Και μη χειρότερα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου