Προσευχηθείτε να αποφύγουμε το νέο …Νόμπελ

προσευχηθείτε-να-αποφύγουμε-το-νέο-ν-630129

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Τουρκίας για το περιεχόμενο των συζητήσεων Τσίπρα – Ερντογάν με ζώσανε τα φίδια. Διότι, κατά τον εκπρόσωπο του «σουλτάνου», στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, όπως τη διαμορφώνει ο οικοδεσπότης, περιλαμβάνεται και θέμα «νησιών». Και το τι ακριβώς εννοεί η τουρκική πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε ενιαία γραμμή, όταν αναφέρεται σε «νησιά», το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι Ελληνες. Οχι μόνο από τις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών, αλλά και της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας. Με πιο πρόσφατο κρούσμα την αναφορά του αρχηγού του τουρκικού επιτελείου στο Αιγαίο, το οποίο προσδιόρισε ως δική τους «γαλανή πατρίδα».

Το γνωρίζει ασφαλώς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οπότε όφειλε, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, να είχε δώσει μια σαφή και κατηγορηματική απάντηση. Οτι δηλαδή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να περιληφθεί κάτι τέτοιο στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων. Αντ’ αυτού, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ίσχυσε η πρακτική της επιβολής «σιγής ασυρμάτου». Εκαναν πως ούτε άκουσαν, ούτε διάβασαν, ούτε κατάλαβαν τίποτε από όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αγκυρας.

Αναλογίζομαι πώς θα αντιδρούσε σε μια τέτοια περίπτωση ο Ανδρέας Παπανδρέου, που πλέον συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Και για τον οποίο ούτε οι πλέον ορκισμένοι εχθροί του δεν θα ισχυρίζονταν ότι δεν τα πήγε καλά, στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, απέναντι είτε στις απειλές, είτε και στις «πονηριές» της Αγκυρας. Ε, πιστεύω ότι θα έφθανε ώς και στην ακύρωση της επίσκεψης, αν δεν υποχρεωνόταν η τουρκική κυβέρνηση να πάρει πίσω την «πρόθεση» να ανοίξει θέμα νησιών του Αιγαίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που προσπαθεί να αντιγράψει τον Ανδρέα, επιτυγχάνοντας να εμφανίζεται σαν καρικατούρα, το κατάπιε. Και απομένει να δούμε τι θα συμβεί εκεί. Ελπίζω να αντιδράσει όπως πρέπει, έστω και καθυστερημένα. Και προσεύχομαι να μην μας τύχει καμία …επιτυχής διαπραγμάτευση, πολλώ δε μάλλον συμφωνία, με τον Ερντογάν, σαν εκείνη με τον Ζάεφ, που θα κάνει τους φίλους μας στο εξωτερικό, που δεν έχουν να χάσουν τίποτε δικό τους από τέτοιες συμφωνίες, να σκέπτονται ότι αξίζει να προτείνουν τον Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης.

Λυπάμαι, δε, διά το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση άφησε τη νέα τουρκική πρόκληση, αλλά και τη σιωπή του Τσίπρα ασχολίαστες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου