Του «στραβού» και του Πάνου το μαύρο δίκιο

του-στραβού-και-του-πάνου-το-μαύρο-δί-631451

Τη γνώμη και τα αισθήματά μου για τον Καμμένο τα γνωρίζετε πολύ καλά, όσοι με διαβάζετε. Αλλά, η απέχθειά μου προς το πρόσωπο του προέδρου των ΑΝΕΛ δεν με εμποδίζει να δω και του «στραβού το δίκιο». Γιατί έχει ένα δίκιο στην υπόθεση της αναγνώρισης της κοινοβουλευτικής ομάδας, επομένως και της ιδιότητας του πολιτικού αρχηγού, από τον κανονισμό της Βουλής. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

*** Ο κυρίαρχος λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έταξε κάθε κόμμα σε μια συγκεκριμένη θέση. Εστειλε στην εθνική αντιπροσωπεία τους ΑΝΕΛ ως κόμμα. Με όλα τα δικαιώματά τους. Οπως έστειλε και την Ενωση Κεντρώων του Λεβέντη και το Ποτάμι του Θεοδωράκη. Ε, δεν είναι ιδιαιτέρως δημοκρατικό να «καταργούνται» ή να «διαλύονται» κοινοβουλευτικώς ένα ή περισσότερα κόμματα σε αντίθεση προς τη θέληση του λαού.

Κοντά είναι οι εκλογές, οπότε αν ο κυρίαρχος λαός το θελήσει μπορεί κάποια κόμματα να μείνουν εκτός Βουλής. Τώρα όμως πρέπει να ισχύσει το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη». Δεν μπορεί ο κανονισμός της Βουλής ούτε να ευλογεί, ούτε και να ενθαρρύνει τις αποστασίες βουλευτών. Διότι αυτό θα συμβεί αν σήμερα οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, αύριο ίσως και η Ενωση Κεντρώων και οι ηγέτες αυτών των κομμάτων …τιμωρούνται επειδή κάποιοι βουλευτές τους συμπεριφέρθηκαν σαν πλοία με σημαία ευκαιρίας.

*** Αυτοί που μας κυβερνούν ισχυρίζονται στα λόγια ότι είναι άκρως δημοκρατικοί. Με τον ηγέτη τους να δηλώνει ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος». Στην πράξη όμως αποδεικνύονται καιροσκόποι και μικρόψυχοι. Διό και αποφεύγουν επιμελώς να θυμηθούν την ευρύτητα του πνεύματος, με την οποία προσέγγισε το θέμα η «επάρατος δεξιά» του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρώτη Βουλή της μεταπολίτευσης. Δεν διανοήθηκε να μειώσει τον Ηλία Ηλιού σε επίπεδο ανεξάρτητου βουλευτή, επειδή ήταν μόνος του ως ΕΔΑ. Ισχυσε η αρχή, κατά την οποία ηγέτες κομμάτων τα οποία ήσαν αναγνωρισμένα στην αμέσως προηγούμενη Βουλή, διατηρούν την ιδιότητα και τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού.

Ο Καμμένος, όπως και ο Θεοδωράκης υπήρχαν ως πολιτικοί αρχηγοί και είχαν κοινοβουλευτική ομάδα, όχι μόνο στην ολιγόμηνη Βουλή των πρώτων εκλογών του 2015, αλλά και σε εκείνην που αναδείχθηκε το 2012. Σεβασμός λοιπόν σε αυτό το «κεκτημένο», αν έχετε ίχνος σεβασμού στο πνεύμα της Δημοκρατίας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου