Οι καλικάντζαροι στο προσκήνιο της πολιτικής μας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-01-08, 15:51:45
Οι καλικάντζαροι στο προσκήνιο της πολιτικής μας

Κατά πανάρχαιες λαϊκές δοξασίες, με τον Αγιασμό των υδάτων εξαφανίζονται τα «δαιμόνια» που έχουν ανέβει από τα έγκατα της Γης και πειράζουν τους ανθρώπους. Δαιμόνια τα οποία ο λαός ονομάζει, κατά τόπους, με διάφορες ονομασίες, καλικαντζαραίοι, καρκάτζια, καλκατζόνια, καλκάνια, καλιτσάντεροι, καρκαντζέλια, σκαλαπούνταροι, τζόγιες και κωλοβελόνηδες. Σε πολλές μάλιστα περιοχές τα γιορτάζουν με διονυσιακής μορφής τελετές, βασικό στοιχείο των οποίων είναι οι μεταμφιέσεις, άλλως πως «μασκαρέματα».

Μην ανησυχείτε. Οι καλικάντζαροι δεν θα μας λείψουν. Μπορεί με τον Αγιασμό να φεύγουν οι υποχθόνιοι, αλλά τη θέση τους παίρνουν, έτσι για να μη μας λείψουν τα πειράγματα και τα «μασκαρέματα», οι επίγειοι, που κυκλοφορούν όλον τον χρόνο ανάμεσά μας. Περιβεβλημένοι με μασκαράδικες στολές υπουργών, βουλευτών και άλλων «δημοσίων ανδρών». Και γυναικών βεβαίως.

Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι βουλευτές και οι «εκτελεστικάριοι» των ΑΝΕΛ. Με αντικείμενο τη στάση του κόμματος απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Το έκανε ξαφνικά, χολωμένος από το γεγονός ότι ο βουλευτής -τρόλεϊ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που έχει κάνει τις διαδρομές ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΑΝΕΛ, ενώ τώρα ετοιμάζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε δεκτός, παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τον πρωθυπουργό. Χωρίς να είναι ενήμερος ο «αρχηγός» του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε άρον - άρον μια προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξή του στην Ελλη Στάη, ώστε να μπορεί να απαντήσει στα όσα θα ανακοινώσει ο Καμμένος αύριο Τετάρτη. Διότι έχει πάρει ήδη το μήνυμα τι πρέπει να περιμένει. Βγήκε σαν …λαγός και το προδιέγραψε, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο ένας από τους δύο πιστούς βουλευτές που έχουν απομείνει στον Καμμένο, ο Κατσίκης: Οι ΑΝΕΛ θα τραβήξουν το χαλί, αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, εδώ και τώρα. Οχι τον Μάρτιο, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά πριν έρθει το θέμα στην Ελληνική Βουλή.

Η λογική τους είναι ότι αφού ο Τσίπρας «πάτησε τον λόγο του» ότι δεν θα πάρει βουλευτή των ΑΝΕΛ, άρα και αυτοί δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία να στηρίζουν ώς τον Μάρτιο. Και δεν δέχονται τον ισχυρισμό Τσίπρα ότι «σέβεται τον λόγο του», αφού ο Παπαχριστόπουλος, μόλις ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, «θα παραδώσει την έδρα του», άρα δεν θα τον πάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ ως βουλευτή, αλλά ως «απλό πολίτη».

Τα καλικαντζάρια ζουν και μας κυβερνούν. Ακόμη.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=