Ουκ εν τω πολλώ και η ασφάλεια

Τελευταία ενημέρωση: 2018-11-17, 13:43:17
Ουκ εν τω πολλώ και η ασφάλεια

Προκειμένου να πείσουν ότι κάνουν το καθήκον τους για την ασφάλεια των πολιτών, οι ασκούντες την εξουσία, μας ανακοίνωσαν ότι έχουν διατάξει την κινητοποίηση περίπου έξι χιλιάδων αστυνομικών για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ακολουθώντας μια πεπατημένη. Διότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι. Θεωρώντας ότι η δημόσια ασφάλεια εξασφαλίζεται με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα των κατά περίπτωση κινητοποιουμένων.

Είναι μια αντίληψη που μας έχει οδηγήσει σε ένα καθεστώς τόσο παραφουσκωμένης Αστυνομίας, ώστε, αναλογικώς με τον πληθυσμό μας, να διαθέτουμε τους περισσοτέρους «κατά κεφαλήν» αστυνομικούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς όμως να εξασφαλίζουμε και την αναγκαία αποτελεσματικότητα αυτού του φοβερού μηχανισμού, ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των «μπαχαλάκηδων» κάθε μορφής και χρώματος.

Δυσκολεύομαι να επιλέξω προς τα πού πρέπει να στρέψω περισσότερο τον θαυμασμό μου, εντός του χώρου των δυνάμεων ασφαλείας. Προς αυτούς που «εκπαιδεύουν» τους Έλληνες αστυνομικούς ή εκείνους που καταρτίζουν τα εκάστοτε επιχειρησιακά «σχέδια δράσης»;

Από τη μία βλέπουμε μια Αστυνομία που δεν γνωρίζει τον τρόπο να αντιμετωπίσει ούτε τους χουλιγκάνους κάθε ομάδας, όταν καταστρέφουν γήπεδα, καίνε αυτοκίνητα ή λιντσάρουν «εχθρούς» του άλλου στρατοπέδου. Ανίκανη να κάνει κάτι ουσιαστικότερο και σοβαρότερο, έναντι των «γνωστών αγνώστων» κουκουλοφόρων που πυρπολούν κάθε τόσο το κέντρο της Αθήνας καταστρέφοντας περιουσίες, πέρα από το να …παίζει μαζί τους κυνηγητό. Σε μια εντελώς ηλίθια τακτική, που μοιάζει σαν να προσπαθεί κανείς να σβήσει μια φωτιά που έχει φουντώσει …φυσώντας τη.

Φθάσαμε μάλιστα στο σημείο να ομολογείται, από τη νέα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ότι υπάρχει πρόβλημα …αυτοπροστασίας των αστυνομικών, με αφορμή το κωμικό επεισόδιο στου Ζωγράφου, όπου καθήκοντα αστυνομικού ελέγχου άσκησαν, σε βάρος αστυνομικών, τα μέλη του Ρουβίκωνα.

Από την άλλη βλέπουμε να πίπτει, με πάσα ευκολία, η ράβδος και να ανοίγουν κεφάλια πότε συνταξιούχων και πότε εργαζομένων. Ως μη όφειλε.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να διορίσουμε μερικούς ακόμη αστυνομικούς, για να φρουρούν τους …αστυνομικούς, όπως ζητούν κάποιοι εργατοπατέρες τους και σχεδιάζει, στο πλαίσιο προεκλογικών διορισμών, η κυβέρνηση. Αλλά να αλλάξει ριζικώς το σύστημα εκπαίδευσης των υπαρχόντων, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι και να μην τους …παίρνουν στο κυνήγι και να μη τους …τρομοκρατούν οι διάφορες «συλλογικότητες».

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

 
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=