Και εγένετο το ορνίθιον …οψάριον!

και-εγένετο-το-ορνίθιον-οψάριον-833069

Ποιος είπε ότι δεν γίνονται θαύματα στη σύγχρονη Ελλάδα; Ιδού, η ιστορική συμφωνία Κράτους και Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού, για τον «χωρισμό» της κοσμικής από τη θρησκευτική εξουσία. Δεν είναι ένα θαύμα;

Πρόκειται για τη μεταφορά στο ύψιστο επίπεδο ενός μικρού «θαύματος» πονηρών τινών καλογήρων, για τους οποίους ο λαός μας λέει πως «βαπτίζουν το κοτόπουλο ψάρι» κατά τις περιόδους των μεγάλων νηστειών. Βάσει της συμφωνίας που επήλθε, οι κληρικοί, οιουδήποτε βαθμού, δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Θα πληρώνονται όμως ως δημόσιοι υπάλληλοι από τον κρατικό κορβανά, στο διηνεκές. Με δέσμευση ενός κονδυλίου 220 εκατομμυρίων, για την ώρα, που θα καταβάλλει το Κράτος στην Εκκλησία και εκείνη θα πληρώνει τους λειτουργούς της. Με πρόβλεψη, μάλιστα, εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των κληρικών, αναλόγως να αυξηθεί και το σχετικό κονδύλιο. Το ορνίθιον εγένετο …οψάριον.

Ταυτοχρόνως το Κράτος παραιτείται από τη διεκδίκηση κάποιων εκτάσεων, κάποιων κτημάτων, τα οποία, έως τώρα, νομικώς, τα θεωρούσε ως «αμφισβητουμένης ιδιοκτησίας».

Τώρα Κράτος και Εκκλησία γίνονται «συνεταιράκι» στην αξιοποίηση αυτών των κτημάτων. Όλα λοιπόν βαίνουν κατ’ ευχή. Τα «καλά και συμφέροντα».

Πέρα από την έντονη χροιά βυζαντινισμού, την οποία αποπνέουν οι διατυπώσεις αυτής της συμφωνίας, υπάρχει αναμφισβήτητο πολιτικό γεγονός. Είναι μια επιτυχία. Την οποία πιστώνονται και προσωπικώς τόσο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αν από κάπου θα βρει ισχυρές αντιδράσεις ο κ. Τσίπρας, αυτές θα είναι κυρίως από το εσωτερικό του κόμματός του. Ένθεν ακούγονται ήδη, διά στόματος Φίλη, οι πρώτες επιθέσεις για τη νέα «κωλοτούμπα», αφού πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή γραμμής.

Σημασία όμως έχει για τον κ. Τσίπρα ότι πορεύεται προς τις εκλογές, σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, προβάλλοντας ένα ακόμη ισχυρό χαρτί. Ότι πέτυχε μια συμφωνία με την Εκκλησία, εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν αποτύχει. Και τώρα περιμένει την κατάληξη της διαδικασίας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να εμφανίζεται ως ο «ηγέτης που λύνει όλα τα άλυτα προβλήματα».

Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων, ιδίως όσες στηρίζουν την εκστρατεία τους σε υποσχέσεις κάποιων παροχών. Πεδίο στο οποίο τους ανταγωνίζεται ήδη, και δη από θέσεως ισχύος, ο πονηρός Αλέξης. Όστις πολλά θα προσφέρει και πολλούς θα διορίσει, ώς την ώρα της κάλπης.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου