Το καλό παιδί του Τραμπ και του ΝΑΤΟ

το-καλό-παιδί-του-τραμπ-και-του-νατο-754045

Του Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑ

[email protected]

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί, οι άνθρωποι, οι παρατάξεις και οι ιδεολογίες τους.

Τα βασανιστήριά μου, το 1968 στο 562 Τάγμα Πεζικού στις Σέρρες και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, άρχισαν όταν η απάντησή μου σε μια ερώτηση για το ΝΑΤΟ και τους σκοπούς του δεν άρεσε στον λοχαγό του Α2 που μας εξέταζε. Και ήθελε όλες οι απαντήσεις να είναι διατυπωμένες όπως μας τις είχε δώσει εκείνος, καθώς περιμέναμε επιθεώρηση από αξιωματούχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Έπρεπε να πω ότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε για την άμυνα των χωρών που το αποτελούν από την «κομμουνιστική απειλή». Και επειδή δεν το είπα, άρχισαν τα όργανα, με αποτέλεσμα να καταντήσω νωδός (κατά το κοινώς λεγόμενο φαφούτης) από τα είκοσι τέσσερά μου χρόνια.

Πού να το φανταζόμουν τότε, ότι θα ζούσα ημέρες διακυβέρνησης μιας «για πρώτη φορά Αριστεράς στην εξουσία», της οποίας ο πρωθυπουργός θα «κάρφωνε» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ενδεχόμενη …αταξία απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς. Και όμως, επέπρωτο να το ζήσω και αυτό. Να ακούω τον Αλέξη Τσίπρα να λέει από την Θεσσαλονίκη, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι αυτός θα την ψηφίσει και αν τολμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ας την καταψηφίσει. Και ας πάει μετά να εξηγήσει τη στάση του στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.

Για πρώτη φορά «Αριστερά» σε ρόλο «καλού παιδιού» απέναντι στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Δεν μας τα λέγατε νωρίτερα, να μη φάμε τσάμπα τόσο ξύλο;

Αλλά μια και αναφέρθηκα στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πράγματι και υποστηρίζω ως το «μη χείρον», το οποίο είναι η αποδοχή και από τις υπόλοιπες χώρες ενός τετελεσμένου, ας μου επιτραπεί να σχολιάσω και τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, κατά την οποία «δεν δίνουμε τίποτε», αφού «δεν υπάρχει καμία «μακεδονική» γλώσσα που να ομιλείται στην Ελλάδα».

Τόση άγνοια της πραγματικότητας; Δεν έχει πάει ποτέ στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, σε χωριά της περιοχής Αμυνταίου, στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία; Δεν έχει, στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, ακούσει τίποτε γι’ αυτήν τη γλώσσα που με επισημότατα έγγραφα αποκαλούσαμε, δεκαετίες τώρα, ως «σλαβομακεδονικά»;

Μάλλον οι άνθρωποι θεωρούν ότι απευθύνονται σε πολίτες με …άγραφο εγκέφαλο. Λατινιστί tabula rasa.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου