Δεν πρόκειται να αποφύγετε τις ευθύνες σας

δεν-πρόκειται-να-αποφύγετε-τις-ευθύνε-783470

Πριν από ο,τιδήποτε άλλο, να ξεκαθαρίσω ότι δεν διαθέτω παραθεριστική κατοικία. Ούτε «νομιμοποιημένη» ούτε και «αυθαίρετη». Επομένως όσα ακολουθούν, σε αυτό το κείμενο, δεν υπαγορεύονται από κάποια ιδιοτέλεια. Άλλωστε δεν πρόκειται να γίνω τώρα, ξαφνικά, μετά από τόσες δεκαετίες μαχητικής δημοσιογραφίας κατά των αυθαιρέτων, είτε υψώνονται μέσα στα δάση είτε ορθώνονται επί της αιγιαλίτιδος ζώνης. Απλώς δεν αντέχω την κοροϊδία.

Δυστυχώς περί κοροϊδίας πρόκειται. Για να αποφύγουν την έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, μας εμφανίζονται ως όψιμοι μαχητές, που ετοιμάζουν εκστρατεία κατά των αυθαιρέτων. Ώστε να πεισθεί το «πόπολο» ότι ευρέθησαν επιτέλους οι ένοχοι της τραγωδίας και τιμωρούνται ήδη από τις μπουλντόζες του ασυμβίβαστου επαναστάτη Σπίρτζη. Όστις, ως «πράσινος» πρόεδρος, άλλοτε, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έδινε μάχες για να μην θεωρούνται δια νόμου συνένοχοι οι πολίτικοι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες, που υπέγραφαν τα σχέδια μιας οικοδομής, όταν η οικοδομή αυτή ήταν προϊόν αυθαίρετης δόμησης.

Βεβαίως και έχουν καταλυτικής σημασίας μερίδιο ευθύνης όσοι, για την δική του αναψυχή, έκτισαν και συνεχίζουν να κτίζουν μέσα σε δάση. Μεμονωμένοι ιδιώτες και συνεταιρισμοί. Ιδίως συνεταιρισμοί υπαλλήλων της εξουσίας, ακόμη και δικαστικών. Όπως και πάνω σε αυθαιρέτως μπαζωμένα ρέματα. Όσοι, με τους μαντρότοιχους και τις άλλες περιφράξεις τους, εμποδίζουν την άνετη πρόσβαση προς την θάλασσα. Και αυτή είναι η εφιαλτική πραγματικότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Από το ένα άκρο ως το άλλο. Μια πραγματικότητα που εξέθρεψαν οι πολίτικοι. Με τις συνέχεις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

Αλλά μη μας κογιονάρετε ότι τάχα θα βγουν αύριο οι μπουλντόζες του Σπίρτζη και δεν θα μείνει αυθαίρετο επί αυθαιρέτου ανά την επικράτεια. Διότι τέτοιες εξαγγελίες ακούσαμε και άλλοτε Αλλά τι πράγματι συνέβη στην πράξη; Έχουμε δει μπουλντόζες να κατεδαφίζουν αυθαίρετες παράγκες πολυτέκνων. Αλλά ποτέ δεν είδαμε να κατεδαφίζουν τεράστιες βίλες, κτισμένες πάνω στον αιγιαλό, ακόμη και αν οι περιώνυμοι ιδιοκτήτες έχουν καταδικαστεί, και δη τελεσιδίκως, από τα αρμόδια δικαστήρια.

Σιγά μην φθάσετε και στην Ερμιονίδα. Στην πρώην βίλα του Ψυχάρη, ή στο οχυρό του Κυριακού. Σιγά να μην καθαρίσετε από αυθαίρετα όλη την παραλιακή ζώνη της Αττικής, όπου «αναψύχεσθε», οικογενειακώς, και οι περισσότεροι από σας. Όχι άλλη κοροϊδία. Όχι άλλη Ύβρι, απέναντι σε τόσους νεκρούς. Πρώτα απόδοση ευθυνών για τα τωρινά. Και ύστερα …αναδρομικές εκστρατείες.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου