Δυσάρεστο μεν αλλά πιο έντιμο το «διαζύγιο»

δυσάρεστο-μεν-αλλά-πιο-έντιμο-το-διαζ-806029

Είμαι από εκείνους που είχαν ελπίσει ότι η συγκρότηση ενός νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, θα είχε θετικά αποτελέσματα για τις πολιτικές εξελίξεις. Και δεν το έκρυψα. Το έγραψα δημοσίως ότι πήρα μέρος, ως ψηφοφόρος, και δη οικογενειακώς, στη σχετική διαδικασία. Κατά τούτο ασφαλώς και δεν με κάνει ευτυχή, το από καιρό αναμενόμενο διαζύγιο ανάμεσα στα εναπομένοντα στο ΚΙΝΑΛ κατάλοιπα του άλλοτε ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Αλλά δεν με έκανε ευτυχή ούτε η ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στις δυο βασικές συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ. Γιατί απέπνεε οσμή αποτυχημένου γάμου.

Υπάρχουν στη ζωή αμέτρητα ζευγάρια που συντηρούν έναν γάμο από πολλών τεθνεώτα. Περίπου σαν να πρόκειται για πτώματα ταριχευμένα. Την δυσοσμία των όποιων αντιλαμβάνονται όλοι οι άλλοι, εκτός από εκείνους που παριστάνουν ότι είναι ζευγάρια, τάχα, συνήθως, για το καλό των παιδιών. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι τα πρώτα που δεν αισθάνονται καθόλου καλά από την καθημερινότητα μιας τέτοιας σχέσης, όπου το ψέμα παίζει τον ρόλο της …φορμόλης, είναι τα ίδια τα παιδιά.

Προτιμώ λοιπόν τα καθαρά διαζύγια. Κάθε εξέλιξη που δε στηρίζεται στο ψέμα. Κάθε σχέση που δεν χαρακτηρίζεται από προσπάθεια είτε του ενός, είτε αμφοτέρων των μερών, να κρύβονται οι διάφορες κάτω από το χαλί, για να μην τις μάθουν οι τρίτοι. Κοινώς «για τα μάτια του κόσμου». Είτε πρόκειται για την ιδιωτική είτε για την δημόσια ζωή, η καταφυγή στην υποκρισία και στο ψέμα, μου είναι το ίδιο απεχθής.

Ελπίζω, τώρα, ότι και οι δύο πλευρές θα αποφύγουν τον πειρασμό να επιδοθούν σε «ξεκατινιάσματα» εναντίον αλλήλων. Ότι θα πορεύουν με σοβαρότητα, εφόσον πράγματι πιστεύουν στην ανάγκη να υπάρξουν, ανάμεσα στους δυο «μονομάχους» των προσεχών εκλογών, χρήσιμες εκδοχές της σοσιαλδημοκρατικής κεντροαριστεράς, του κεντρώου χώρου.

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι πολιτευόμενοι θα έχουν το άγχος της επανεκλογής τους. Η ιστορία θα δικαιώσει εκείνους που θα μείνουν πιστοί στις ιδέες τους και δεν θα σπεύσουν ικέτες στην αυλή κανενός Αρταξέρξη, που θα τους προσφέρει μια θέση εις την «σατραπεία». Εκείνους που γνωρίζουν και αποδέχονται ψυχραίμως, ότι ούτε η ζωή, ούτε ο ρόλος κάποιου που είναι πράγματι ιδεολόγος, που έχει εισέλθει στην πολιτική για να υπηρετήσει αξίες και αρχές, για να αλλάξει κάτι, σταματά στις επόμενες εκλογές.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου