Με κουτοπονηριές σοβαρό κράτος δεν θα γίνουμε ποτέ

με-κουτοπονηριές-σοβαρό-κράτος-δεν-θα-820006

Πολύ μικρό είναι αυτό το νέο επεισόδιο, με την άρνηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης να εκταμιεύσει το ένα δισεκατομμύριο της τελευταίας δόσης που απομένει από την τρίτη αξιολόγηση. Μικρό άλλα όχι ασήμαντο. Το σημαντικό στοιχείο είναι ο λόγος για τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΜ πήρε την Παρασκευή αυτή την απόφαση: Η διαπίστωση ότι το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να φέρεται ως «μπαταχτσής» στις υποχρεώσεις του έναντι του ιδιωτικού τομέα. Είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, δηλαδή για προμηθευτές και εκτελεστές έργων του δημοσίου, είτε για απλούς πολίτες, όπως για παράδειγμα ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Προς τους οποίους οφείλει συνολικώς πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια.

Κυβερνητική πηγή έσπευσε να δηλώσει ότι η δόση θα εκταμιευθεί κανονικώς στις 15 Ιουνίου. Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω περί αυτού. Προκειμένου να μη χαθεί το ένα δισεκατομμύριο -το οποίο διαφορετικώς επιστρέφει στο ταμείο του ΕΣΜ- κάτι θα κάνουν, κάτι θα δώσουν, ώστε να περάσουν τον σκόπελο. Αλλά το επεισόδιο αυτό αναδεικνύει το πνεύμα με το οποίο πορεύεται το ελληνικό κράτος απέναντι στους Έλληνες πιστωτές του. Το πνεύμα της κουτοπονηριάς και του «μπαταχτσιδισμού». Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία βεβαίως δεν βαρύνει μόνον τη σημερινή κυβέρνηση. Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι και οι παλαιότεροι.

Εκείνο που είναι προκλητικό, σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι η προσπάθεια να μας πείσει ότι επιτυγχάνει τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, κάνοντας ότι δεν θυμάται ποιες πληρωμές όφειλε να κάνει και δεν τις έκανε. Γι’ αυτό και «θύμωσε» ο Ρέγκλινγκ και άλλοι στον ΕΣΜ. Διότι είχαν ήδη δώσει πεντακόσια εκατομμύρια, με αποκλειστικό προορισμό να τα διαθέσει η κυβέρνηση, βάζοντας και εκείνη άλλα τόσα από τον προϋπολογισμό, για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς την ελληνική αγορά. Να δώσει αίμα στην πραγματική οικονομία.

Άλλα πήραν τα 500 εκατ. χωρίς να δώσουν τα οφειλόμενα. Τα έβαλαν και αυτά στον κορβανά, μαζί με τα 500 που δεν εκταμίευσαν από τον προϋπολογισμό, για να …παχύνουν το λογιστικό πλεόνασμα. Πολιτική κουτοπονηριά. Που όμως δεν τη «μάσησαν» οι οικονομολόγοι του ΕΣΜ.

Είναι ανάγκη να απαλλαγούμε κάποτε από αυτό το πνεύμα κρατικής κουτοπονηριάς και μπαταχτσιδισμού. Χωρίς να παίζουμε το κρυφτούλι με τους «θεσμούς», περιμένοντας να τους ξεγελάσουμε και τρέχοντας να τα μπαλώσουμε όταν μας πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου