Χωρίς εποπτεία, ή με «στενό κορσέ» για άλλα 32 χρόνια;

Τελευταία ενημέρωση: 2018-05-26, 13:50:50
Χωρίς εποπτεία, ή με «στενό κορσέ» για άλλα 32 χρόνια;

Καμία αμφιβολία δεν έχω κ. Πρόεδρε ότι η πρόθεσή σας είναι να εξαντλήσετε την τετραετία. Είναι κάτι που το έχω γράψει πολλές φορές. Πέρα από τις προθέσεις όμως, υπάρχουν και οι αντικειμενικές συνθήκες. Αλλά ο λόγος για τον οποίο θα θέλατε να εξαντλήσετε την τετραετία, δεν είναι στην πραγματικότητα αυτός που επικαλεσθήκατε μιλώντας στη Θεσσαλονίκη. Ότι δηλαδή θέλετε να… χαρείτε τον τελευταίο χρόνο της θητείας σας χωρίς μνημονιακή εποπτεία.

 «Θα ήμουν ανόητος να μη θέλω να το ζήσω και αυτό. Να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας χωρίς επιτροπεία», μας είπατε. Μόνο που αυτό θα ήταν πολύ ωραίο για να είναι και αληθινό. Και δυσκολεύομαι να πω τι από τα δύο συμβαίνει. Έχετε, ακόμη μια φορά, αυταπάτες για το αν θα συνεχισθεί η επιτροπεία, ή απλώς λέτε ενσυνειδήτως προς τον ελληνικό λαό κάτι για το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι αλήθεια; Πολύ φοβάμαι ότι συμβαίνει μάλλον το δεύτερο. Δεν κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, αλλά τους πολίτες.

Την πικρή αλήθεια τη μαθαίνουμε έξωθεν. Από το νέο συμπληρωματικό σαραντασέλιδο μνημόνιο που σας επέβαλαν και το οποίο ήδη αποδεχθήκατε. Αλλά και από τα δημοσιεύματα των πιο έγκυρων γερμανικών εντύπων. Και, δυστυχώς, αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα. Όπως η Handesblant του Ντίσελντορφ η οποία μας εξηγεί ότι «Η επιτήρηση, μετά το τέλος του προγράμματος στην Ελλάδα, θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας, όπως εκείνη που βίωσαν άλλες χώρες της κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) όταν εξήλθαν από το πρόγραμμα».

Και δεν πρόκειται βεβαίως για μια αυθαίρετη ερμηνεία ή προφητεία, αλλά για τεκμηριωμένη ανάλυση των δεδομένων: «Ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τους τακτικούς ελέγχους των δανειστών για πολλές ακόμα δεκαετίες. Μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 273 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΜΣ μια χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».

Ως πολίτης αυτής της χωράς θα ήθελα να εμπιστεύομαι τον πρωθυπουργό μου και όχι τους ξένους. Αλλά αυτή η επιλογή έχει χαθεί προ πολλού. Και όχι μόνον από σας.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
1
=