Αν δεν είναι μονολεκτική, τότε χάσαμε

αν-δεν-είναι-μονολεκτική-τότε-χάσαμε-9705

Θέλω να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν βρήκε… θελκτική την πρόταση του Σκοπιανού ομολόγου του για μια συνθέτη ονομασία με τον τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Ότι την απέρριψε ασυζητητί, έχοντας πλήρη επίγνωση του αυτονόητου. Ότι δηλαδή κανείς διεθνώς στην καθημερινή επικοινωνία στα μέσα ενημέρωσης, παντού, εκτός ίσως από κάποια επίσημη αλληλογραφία, δεν θα αποκαλεί αυτή τη χώρα με το όνομα-σιδηρόδρομο. Αντίστοιχο της «εξυπνάδας» του δικού μας άλλοτε υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, που είχε προτείνει το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας – Σκόπια»).

Θέλω για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Είμαι σαφώς υπέρ της λύσης. Και αντιλαμβάνομαι, όχι μόνον σήμερα, αλλά εδώ και δεκαετίες, ότι λύση χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν πρόκειται να υπάρξει. Όποιος έχει κοινό νου το έχει συνειδητοποιήσει από τότε που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας άρχισαν «να τα μασάνε». Όταν δηλαδή ανατρέποντας στο Γκιμαράες τη συμφωνία του Εδιμβούργου, που απέκλειε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του νέου κράτους, μας πρότειναν το περίφημο «πακέτο Πινέιρο», δηλαδή την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο μου «Ανατρέψατε Μητσοτάκη», ότι, στις συνομιλίες μου με τον τότε πρωθυπουργό, του τόνιζα ότι έχει μόνο δυο επιλογές. Η μια ήταν να τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα. Και να αποδεχτεί την πρόταση Μιλόσεβιτς, για διαμελισμό του νέου αυτού κράτους, με απόδοση στην Ελλάδα του νομού Μοναστηρίου (Βίτολα). Πράγμα που ενδεχομένως θα μας ενέπλεκε σε διεθνή περιπέτεια. Η άλλη ήταν να ασκήσει ισχυρή διπλωματική πίεση, ακόμη και με χρήση του «βέτο» επί ασχέτων θεμάτων, ώστε η συνθέτη ονομασία να είναι μονολεκτική. Δηλαδή το Νόβα Ματσεντόνια, που μας πρότειναν, να είναι «Νοβοματσεντόνια». Κάτι τελείως διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία.

Αυτή η γραμμή είναι η μονή ρεαλιστική λύση και σήμερα, για όποιον θέλει πράγματι να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», και όχι απλώς να… ξεφορτωθεί το πρόβλημα. Οποιαδήποτε πολυσύνθετη ονομασία που θα ξεκινά με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας, είτε της Άνω, είτε της Βόρειας, του Βαρδάρη, του Ίλιντεν, θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα να μείνει έναντι όλων των άλλων, εκτός κάποιων διπλωματικών εγγράφων, το σκέτο «Μακεδονία».

Εάν είναι Gorna, Nova, ή Vardarska, αυτό θα πρέπει να αποδίδεται μονολεκτικώς: Gornamatsentonia, Novomatsentonia κλπ. Διαφορετικώς τη χάσαμε την υπόθεση.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου