Το τέταρτο και πλέον… κοροϊδίστικο

το-τέταρτο-και-πλέον-κοροϊδίστικο-15424

Τελικώς, κρίνοντας από τα όσα αξιώνουν οι δανειστές, και τα οποία βεβαίως μαθαίνουμε μόνον από δηλώσεις ξένων παραγόντων, αυτό που η ενορχηστρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα, με πρώτο βιολί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μας παρουσιάζει ως «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, μοιάζει περισσότερο με… είσοδο. Είσοδο σε ένα νέο, το τέταρτο, μνημόνιο. Που θα είναι και το πιο… κοροϊδίστικο που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό.

Κάθε ένα από τα τρία προηγούμενα μνημόνια, το αμιγώς «πράσινο» του Γιώργου Παπανδρέου, το «γαλαζοπράσινο» της κυβέρνησης Παπαδήμου, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, και το … «ροδομέλανο» των Συριζανέλ, είχε τους δικούς του σκληρούς όρους. Οι οποίοι όμως συνοδεύονταν και από κάποιες γενναίες εκταμιεύσεις από την πλευρά, πρωτίστως, των εταίρων μας. Και επικουρικώς του ΔΝΤ. Δάνεια, που επιβάρυναν μεν το δυσβάστακτο εξωτερικό χρέος της χώρας, αλλά τουλάχιστον, μετά τα πρώτα «τοκογλυφικά» επιτόκια, είχαν φθάσει στο θετικό σημείο να πληρώνουμε ένα εξαιρετικώς ευνοϊκό επιτόκιο γύρω στο 1%.

Τώρα θα μπούμε σε μια …παλαβή κατάσταση. Όπου οι δανειστές συνεχίζουν να επιβάλλουν σκληρούς όρους, να μας ελέγχουν ανά τρίμηνο, μήπως έχουμε ξεφύγει από τα συμφωνηθέντα, δηλαδή με πλήρη λειτουργία της «τρόικας» ή των «θεσμών», αλλά χωρίς πια να βάζουν το χέρι τους στην τσέπη. Μας σπρώχνουν στα νύχια των «αγορών». Οι οποίες θα επιβάλλουν τα επιτόκια που θέλουν. Στην καλύτερη περίπτωση γύρω στις τρεις φορές ακριβότερα από εκείνα που πληρώναμε στους «θεσμικούς» δανειστές μας. Βυθίζοντας την Ελλάδα του μέλλοντος ακόμη πιο βαθιά στο απύθμενο χρέος.

Για να το πω πιο απλά, το τέταρτο μνημόνιο, για το οποίο θα έχουμε συνεχή και ασφυκτική επιτήρηση, πράγμα που παραδέχεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα είναι αυτό που λέει ο λαός «χωρίς κέρδος κέρατα». Όρους μνημονίου θα έχουμε. Αλλά χρήματα δεν θα παίρνουμε.

Προφανώς κυριαρχεί στους κυβερνώντες η πονηρή σκέψη ότι όλα αυτά θα τα «πληρώσει» η επόμενη κυβέρνηση, ο Κυριακός Μητσοτάκης. Που θα κληθεί να πάρει τις καυτές πατάτες στα χέρια του. Με την ελπίδα ότι θα έχουμε μια σύντομη «δεξιά παρένθεση».

Δυστυχώς, καμία κυβέρνηση δεν «πληρώνει». Το μάρμαρο το πληρώνει πάντα ο λαός. Οι πολίτες. Αυτούς «δένουν χειροπόδαρα», με όσα αποδέχονται οι σημερινοί …ριζοσπάστες που μας κυβερνούν. Εμάς και τα παιδιά μας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου