Πόσα μνημόνια να αντέξουμε;

πόσα-μνημόνια-να-αντέξουμε-416551

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, μια φορά, για ένα «μνημόνιο», όπως ονομάσθηκε η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με την τριμερή κοινοπραξία των δανειστών. Η έγκριση αυτή είχε έναν χαρακτήρα περιορισμένης συναίνεσης, αφού εκτός από το ΠΑΣΟΚ -πλην τριών βουλευτών του- είπαν το «ναι» και ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Από τότε ήλθε το δεύτερο και από χθες έχουμε στην πράξη και το τρίτο μνημόνιο, που αλλάζει δραματικά τη ζωή των Ελλήνων, ενώ ως τον Μάρτιο θα έχουμε μια καταιγίδα μέτρων, για τα οποία τίποτα δεν ήταν σαφές και ξεκάθαρο στο αρχικό μνημόνιο. Και νέα έμμεση φορολογία επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων με την άνοδο του «χαμηλού ΦΠΑ» στο 13%, και νέες μειώσεις μισθών, όχι πια μόνο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα επιβάλλονται.

Σήμερα πια δεν υπάρχει Έλληνας που να θυμάται, χωρίς να καγχάζει, εκείνες τις δηλώσεις ότι «λεφτά υπάρχουν» ή ότι «θα τα καταφέρουμε μόνοι μας». Που να μην καταλαβαίνει ότι οι νέοι κυβερνήτες δεν είχαν ιδέα για το τι τους περίμενε. Και πολύ περισσότερο για το τι περίμενε εμάς τους πολίτες. Ότι πορεύτηκαν επί μήνες στην άγνοια, αυτοσχεδιάζοντας.

Το κακό όμως είναι ότι, αφημένοι να τους κανοναρχούν οι τεχνοκράτες που επέβαλαν ως επιτηρητές οι επικυρίαρχοι δανειστές μας, πορεύονται στον μονόδρομο που επιβάλλουν αυτοί, αποδεχόμενοι το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, χωρίς πια καμιά συναίνεση και επικύρωση από το κοινοβούλιο, με την μέθοδο της «επικαιροποίησης του μνημονίου». Σε ένα μονόδρομο όπου το μόνο ζητούμενο είναι η μείωση του ελλείμματος.

Οδηγούμαστε σε μια πραγματικότητα όπου η κυβέρνηση αποσπά έξωθεν εύσημα για την πορεία των αριθμών, ως προς το στόχο του ελλείμματος, αλλά η Ελλάδα και οι Έλληνες γίνονται κάθε μέρα πιο φτωχοί και πιο απελπισμένοι. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει βελτίωση, αντιθέτως μάλιστα επιδείνωση, ως προς το σημαντικότερο μέγεθος. Και αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των έγκυρων οικονομολόγων, ακόμη και του ίδιου του ΔΝΤ, δεν είναι άλλο από το δημόσιο χρέος.

Θα το καταλάβετε επιτέλους ότι δεν αντέχουμε άλλα «μνημόνια» χωρίς ελπίδα και προοπτική; Ότι πρέπει κάποτε να ανακοινώσετε και μέτρα που οδηγούν στην ανάπτυξη; Ότι αν δεν πάρει μπρος η μηχανή της οικονομίας, μόνο με τις περικοπές δεν θα σωθούμε;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου