Θα το καταλάβετε ότι παζαρεύουν;

θα-το-καταλάβετε-ότι-παζαρεύουν-416551

Τι ρόλο παίζουν αλήθεια όλοι αυτοί που προσπαθούν να μας περάσουν το μήνυμα ότι τάχα πρέπει να αγωνιούμε για το αν η Μέρκελ και το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –με συνυπογραφή της Γερμανίας- για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του τριμερούς δανείου προς την Ελλάδα;

Φυσικά και θα το υπερψηφίσουν και με τα δύο χέρια. Κορόιδα είναι να μην τον ψηφίσουνε; Όχι μόνο δεν έχουν να χάσουν, αλλά και θα κερδίσουν περισσότερα από όσα ήδη κερδίζουν από τα «δανεικά» που μας δίνουν, για τα οποία δεν βγάζουν ούτε ευρώ από τα ταμεία τους. Και δεν το λέω εγώ, αλλά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου για τη διάσωση των οικονομιών, ο και Γερμανός κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Για να θυμηθούμε τι έχει πει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο κ. Ρέγκλινγκ:

«Είναι λάθος να λέμε ότι η Γερμανία είναι ο ‘ταμίας’ της ευρωπαϊκής κρίσης. Πρόκειται για εγγυήσεις, όχι για πραγματικές ροές χρήματος. Κανείς δεν στερεί κάτι από τον Γερμανό φορολογούμενο. Το αντίθετο. Η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα βγει κερδισμένη από τη συμβολή της στη διάσωση. Μόνο από την Ελλάδα θα βγάλει έως και 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, γιατί οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν τόκους για τα δάνεια της βοήθειας».

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ώστε να εξισωθεί με την χρονική άνεση που έδωσαν στην Ιρλανδία, θα συνοδευτεί και από άλλες «εξισώσεις». Και πρωτίστως την αύξηση του επιτοκίου, από 5,2 που είναι ως τώρα για την Ελλάδα σε 5,8 που καθορίσθηκε για την Ιρλανδία.

Ως τώρα λοιπόν είχαν εξασφαλίσει για τον γερμανικό κρατικό κορβανά ετήσια κέρδη εξακοσίων εκατομμυρίων, ως το 2017. Τώρα θα εξασφαλίσουν και περισσότερα εκατομμύρια κάθε χρόνο και για άλλα επτά χρόνια. Δηλαδή συνολικό πρόσθετο κέρδος, από την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, πολύ πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Τρελοί είναι να τα χάσουνε;

Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό όσοι κυβερνούν και έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευση, αλλά και όσοι διαμορφώνουν το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη, και ανάγουν σε ύψιστο εθνικό μπαμπούλα τα διαπραγματευτικά τερτίπια των πολιτικών της Γερμανίας, που ως είναι φυσικό θέλουν μεγαλύτερα οφέλη για την πατρίδα τους, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου