Τελικά, τι να πιστέψουμε;

τελικά-τι-να-πιστέψουμε-416551

Ακούω και διαβάζω για τη μεγάλη μάχη που διεξάγεται, τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και μεταξύ κυβέρνησης και «κοινωνικών εταίρων», αλλά και κυβέρνησης και «τρόικας», για το αν η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, που θα υπερισχύουν των συλλογικών «κατά περίπτωση», θα είναι δέκα ή δώδεκα τοις εκατό.

Ακούω, διαβάζω και φυλλομετρώ το ημερολόγιο. Από την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ως σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, δεν έχουν καν περάσει σαράντα μέρες. Και όμως κάνουμε… μνημόσυνο σε όσα μας είπατε κ. Πρόεδρε εκείνη την ημέρα, στην προεκλογική διακαναλική συνέντευξή σας.

Τα είπατε και τα επαναλάβατε αρκετές φορές στη διάρκεια εκείνης της συνέντευξης. Αλλά θα σταθώ μόνο στην αρχική διατύπωσή σας, όπως την αντιγράφω από τον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπό σας.

Απαντώντας λοιπόν σε ερώτημα της συναδέλφου Μαρίας Χούκλη, για το αν θα περιμένουμε μετά τις εκλογές νέα μέτρα τονίσατε με έμφαση: «Νέα μέτρα, που θα αγγίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν θα υπάρξουν. Αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, αρκετά έχει πληρώσει ο συνταξιούχος, αρκετά έχει πληρώσει ο μισθωτός».

Τώρα μας λέτε ότι και οι πωλήτριες και οι καθαρίστριες και οι λογιστές και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αν η επιχείρηση που εργάζονται επικαλεστεί δυσκολίες, θα πρέπει να αποδεχτούν μείωση των αποδοχών τους.

Υποτίθεται ότι η μείωση θα έχει περιορισμένη διάρκεια. Μόνο για μια διετία. Αλλά, με συμπαθάτε για την έκφραση, ο κώλος του μέσου Έλληνα, έχει πολύ πονέσει από «προσωρινά» μέτρα. Διό και έχει οδηγηθεί στο καταστάλαγμα ότι «στην Ελλάδα, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Όταν μέσα σε τόσες λίγες μέρες η κατηγορηματική σας δέσμευση αποδεικνύεται άνευ αντικρίσματος, πώς θέλετε ετούτος ο λαός να πιστέψει; Και αν δεν πιστέψει πώς περιμένετε να συνεχίσει να στηρίζει;

Ωραία. Να βοηθήσουν οι εργαζόμενοι τις επιχειρήσεις που περνάνε πράγματι δύσκολες μέρες. Αλλά ποιο θα είναι το κριτήριο; Απλώς αν έχουν μείωση των κερδών, κατά δήλωσή τους; Ή αν –και μόνο- έχουν πράγματι ζημίες, πιστοποιούμενες μετά από έλεγχο από ανεξάρτητα όργανα και με αντικειμενικά κριτήρια;

Θα βοηθηθούν οι πράγματι δοκιμαζόμενοι μικρομεσαίοι, ή απλώς θα λειτουργήσει το μέτρο υπέρ εκείνων που έχουν ήδη φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό, και εκείνων που έχουν μεταφέρει τη μεγαλύτερη δραστηριότητά τους στη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου