Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

ποιο-θα-είναι-το-αποτέλεσμα-416551

Ως γόνος οικογένειας γαλατάδων, είχα μια φιλική σχέση με τον αείμνηστο Αριστείδη Δασκαλόπουλο, πατέρα του σημερινού προέδρου του ΣΕΒ και δημιουργού της βιομηχανίας «Δέλτα», που είχε ξεκινήσει από ένα μικρό γαλατάδικο στην οδό Ακαδημίας. Μιας οικονομικής αυτοκρατορίας στο χώρο του γάλακτος και του παγωτού, την οποία ο διάδοχός του πούλησε στον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Έκτοτε παρακολουθώ συστηματικά τον δημόσιο λόγο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου των Ελλήνων βιομηχάνων. Και μελέτησα τα όσα ανέφερε περί 230 αντικινήτρων, που δεν επιτρέπουν την άνθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εμποδίζουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Θα συμφωνήσω προθύμως μαζί του για τον μακρύ κατάλογο των γραφειοκρατικών αντικινήτρων. Θα συμφωνήσω επίσης προθύμως και για τις άχρηστες επιβαρύνσεις με τα διάφορα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, και πάσης φύσεως –όσημα, τα οποία έχουν κατά καιρούς εμπνευστεί οι κυβερνήσεις μας και αποτελούν φόρους υπέρ τρίτων, τους οποίους απαγορεύει η κοινοτική νομοθεσία.

Αλλά θα διαφωνήσω πλήρως με την άποψη ότι χρειάζεται να μειωθούν και άλλο οι αμοιβές ή να αυξηθεί ο χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ως κίνητρα για να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα μας. Για έναν απλούστατο λόγο. Διότι, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί με προηγούμενες δηλώσεις του, το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το κόστος της εργασίας.

Όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει από ευρωπαϊκούς οργανισμούς έχουν καταλήξει σε δύο αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Πρώτον ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες, σε ετήσια βάση, από κάθε άλλον Ευρωπαίο εργαζόμενο. Και δεύτερον ότι, παρά την υπερπροσφορά χρόνου εργασίας, είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρωζώνη.

Αν ο ΣΕΒ προωθεί ως «λύση» του ελληνικού προβλήματος να πληρώνουμε τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε τιμές Βόρειας Ευρώπης, αλλά τα μεροκάματα και οι μισθοί μας να είναι ισάξια της Βουλγαρίας, αν όχι και του Μπαγκλαντές, τότε η «προσφορά» του στον «κοινωνικό διάλογο» θα έχει ένα μόνο αποτέλεσμα: Να τροφοδοτεί τα κινήματα των λεγόμενων «αντιεξουσιαστών», «αναρχικών» και κάθε είδους εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων και να στρατολογεί νέους Φουντάδες στο θολωμένο –αν όχι και ύποπτο- «αντάρτικο πόλεων».

Σε πολύ άσχημη συγκυρία βρήκες να διατυπώσεις τέτοιες απόψεις αγαπητέ Δημήτρη. Κρίμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου