Ολέθριο λάθος η εμπλοκή μας

ολέθριο-λάθος-η-εμπλοκή-μας-51835

Ορίστε που θα μας βγει και …προφήτης ο «σουλτάνος» της Άγκυρας. Διότι όλα αυτά που εξελίσσονται και περισσότερο εκείνα που επαπειλούνται να επισυμβούν, δεν απέχουν δα και πολύ από τη δική του πρόβλεψη ότι πιθανόν να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο «για τα μάτια της Συρίας», την όποια διεκδικούν αμφότεροι, είναι πράγματι μια εφιαλτική προοπτική. Για την όποια κάθε εχέφρων άνθρωπος εύχεται να αποτραπεί. Να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις και πρακτικές για την «επίλυση» του συριακού γρίφου. Περισσότερο όμως από άλλους πρέπει να το ευχόμαστε και να προσπαθούμε, αν μπορούμε, να το αποτρέψουμε εμείς.

Μια τέτοια σύγκρουση θα έχει δραματικές συνέπειες για την πατρίδα μας. Όχι μόνον επειδή θα «πάρει φωτιά η γειτονιά μας», οπότε φοβόμαστε για το πού θα φθάσουν οι «σπίθες». Αλλά διότι σε μια τέτοια εξέλιξη θα βρεθούμε να εμπλεκόμαστε αμεσότατα. Είναι πια ολοφάνερο, μετά και τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας και του προέδρου της Γαλλίας, ότι η σύγκρουση δεν θα είναι μόνο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Αλλά θα εμπλακεί και το ΝΑΤΟ.

Δυστυχώς, εμείς έχουμε ήδη πάρει μέρος στην πολεμική προετοιμασία, έστω και άκοντες. Διότι ελληνικό έδαφος, η αεροπορική βάση στην Κρήτη, χρησιμοποιείται ήδη για τις πτήσεις κατασκοπευτικών αμερικανικών αεροσκαφών. Ενώ την ίδια ώρα η …σύμμαχός μας Τουρκία επιβάλει ένα καθεστώς πολέμου νεύρων στο Αιγαίο, τραγική συνέπεια του οποίου είναι και η πτώση του ελληνικού Μιράζ πάνω από τη Σκύρο, το οποίο ακριβώς επέστρεφε από μια αγχωτική επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών που παραβίαζαν τον εναέριο χώρο μας.

Ελπίζω όλα τα κόμματα να συγκλίνουν σε μια ενιαία εθνική γραμμή. Με πρωταρχική ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης. Μια γραμμή καθαρής απόχης της χωράς μας από οποιαδήποτε εμπλοκή. Να διατηρήσουμε την πατρίδα μας χώρο Ειρήνης. Χώρο φιλόξενο. Διότι εμείς ζούμε, κατά κύριο λόγο, από την τουριστική βιομηχανία μας. Και πρέπει να προστατεύουμε, με κάθε τρόπο, αυτή την «όρνιθα» που παράγει αυγά για όλους μας.

Δεν πρέπει να δώσουμε αφορμή για πράξεις αντεκδίκησης επί ελληνικού εδάφους. Να μη μεταφέρουμε ενδοϊσλαμικές συγκρούσεις μέσα στο σπίτι μας. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, με τους άτσαλους χειρισμούς τους στη Συρία, ας το λύσουν μόνοι τους.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου