“Υπάρχει και φιλότιμο”, αλλά… στο Τόκιο

υπάρχει-και-φιλότιμο-αλλά-στο-τό-416551

Κατ’ αρχήν ζητώ συγνώμη αγαπητοί αναγνώστες για το γεγονός ότι αναγκάσθηκα να απουσιάσω επί τέσσερις ημέρες, μη έχοντας την δυνατότητα να γράψω, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε αυτή η στήλη, λόγω υψηλού πυρετού και πόνων και μιας ακόμη επέμβασης στο ωτορινολαρυγγολογικό μου σύστημα. Ήταν η πρώτη φορά που δεν μπορούσα καν να σταθώ μπροστά στον υπολογιστή μου.

Τώρα «ρουφάω» τις ειδήσεις μαζεμένες.

Παρακολουθώ το άλλοτε «τρομερό παιδί» της ευρωπαϊκής οικονομίας, την Ιρλανδία, να καταφεύγει και αυτή στο μηχανισμό στήριξης. Να αποδέχεται και αυτή ένα «μνημόνιο». Μικρή σημασία έχει το ότι, ως την παραμονή της συμφωνίας, το διέψευδαν κατηγορηματικά. Απλώς επιβεβαιώνεται η ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, και πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται».

Άλλωστε εμείς, εδώ, επιμένουμε να διαψεύδουμε, με δηλώσεις ή και αρθρογραφία υπουργών, ακόμη και τα… τετελεσμένα.

Μερικοί θέλουν να το παίζουν «λαϊκοί ήρωες», να κτίζουν την προσωπική τους εικόνα με όρους πολιτικού μάρκετινγκ, ως «αγωνιστές» που τάχα κάνουν αντίσταση στην τρόικα, ενώ έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο μνημόνιο. Οπότε ή γνώριζαν τι υπέγραφαν, οπότε είναι απλώς θεατρίνοι της κακιάς ώρας, ή αν δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν τι υπέγραφαν, τόσο το χειρότερο και για εκείνους και για τον τόπο που κυβερνάται από τέτοιους υπουργούς –έως του βαθμού του αντιπροέδρου.

Αλλά βέβαια εδώ είναι ο τόπος όπου ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όπως τον βολεύει, και να μην υφίσταται τις συνέπειες των λόγων του.

Δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά από την Ιαπωνία, όπου ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάσθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, έπειτα από κάποιος δηλώσεις του σε κομματική εκδήλωση, με τις οποίες ομολογούσε ότι έδινε μικρή σημασία στις συζητήσεις του κοινοβουλίου.

Εδώ, την επομένη μιας δραματικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, πότε θα πεταχτεί με δηλώσεις ο Καστανίδης, και πότε θα αρθρογραφήσει κατά του μνημονίου στο «Βήμα» η Κατσέλη, και «πάλι ωραίοι είμαστε».

Και την πίτα της εξουσίας ολόκληρη και το σκυλί της δημοφιλίας χορτάτο.

Προφανώς κάποιοι μας θεωρούν όλους και αμνήμονες και άκριτους. Αλλά κάποια στιγμή θα το πληρώσουν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου