Η φυγή των μυρίων

η-φυγή-των-μυρίων-416551

 

Για να αντιληφθείτε, κύριε Πρόεδρε, αν στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε, με την γενικότερη οικονομική και ειδικότερη φορολογική πολιτική σας, οφείλετε να μελετήσετε το φαινόμενο της φυγής των μυρίων που διέπει αυτή την περίοδο την ελληνική κοινωνία γενικότερα και την ελληνική οικονομία ειδικότερα.

***Από το ξέσπασμα της κρίσης και εντεύθεν έχουν αποδράσει σε άλλες χώρες πάνω από χίλιες πεντακόσιες ελληνικής επιχειρήσεις. Κατά προτίμηση προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, ακόμη και την Τουρκία. Αντιλαμβάνεστε τι επιπτώσεις έχει αυτό στην παραγωγή στρατιάς ανέργων. Όχι μόνο από το δικό τους προσωπικό. Αλλά και από το κλείσιμο ή την συρρίκνωση άλλων, δορυφορικών επιχειρήσεων, που τις εξυπηρετούσαν.

***Τα κεφάλαια που έχουν δραπετεύσει σε ξένες τράπεζες, την ίδια περίοδο, υπολογίζονται πάνω από τριάντα δισεκατομμύρια. Μόνο τον τελευταίο μήνα «φυγαδεύτηκε» άλλο ένα εκατομμύριο. Τουλάχιστον τόσα αποσύρθηκαν από τραπεζικές καταθέσεις. Και αφού η κατανάλωση δεν αυξήθηκε, αντιθέτως μειώθηκε, άρα δεν πήγαν εκεί. Δεν ξέρω αν κάποια από αυτά πήγαν -ανοήτως και επικινδύνως για την ασφάλεια των κατόχων τους- στα σεντούκια. Τα περισσότερα όμως πήραν το δρόμο της μετανάστευσης.

***Ξαναζούμε φαινόμενα μεταναστευτικής φυγής. Που δεν αφορά πια ανειδίκευτους εργάτες από χωριά της υπαίθρου, όπως στη δεκαετία του 50 αλλά νέους ανθρώπους, με τίτλους σπουδών, που όμως δεν μπορούν να βρουν δουλειά στον τόπο τους.

Γιατί αλήθεια μας «κλέβουν» τους ημεδαπούς επενδυτές η Κύπρος και η Βουλγαρία; Γιατί η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι μόλις 10%, ενώ εδώ ξεκινά από το 25% και φτάνει ως το 40% όταν τα κέρδη διανέμονται στους μετόχους, λες και δεν είναι αυτός ένας φυσικός προορισμός τους. Λες και όσοι επιχειρούν το κάνουν μόνο και μόνο για να… ευημερούν οι δείκτες και όχι και οι ίδιοι.

Σημειώστε ότι ο κομμουνιστής πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ασφαλώς είναι πολύ πιο αριστερός από σας, τον Πάγκαλο, τον Παπακωνσταντίνου ή τον Ραγκούση σας, δεν διανοήθηκε ούτε στιγμή να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Διότι βέβαια είναι πολύ σοβαρός και υπεύθυνος αριστερός, για να θέλγεται από την συνθηματολογία της Αλέκας, του Αλέξη και του Αλέκου, ή κάποιων από το δικό σας κόμμα που κορδακίζονταν άλλοτε όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τοποθετούσε το ΠΑΣΟΚ «αριστερότερα της Αριστεράς».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου