Το «κάλιο πέντε…» δεν το μάθατε;

το-κάλιο-πέντε-δεν-το-μάθατε-416551

Αλήθεια, ζείτε εδώ; Ανάμεσά μας και δίπλα μας; Ή μήπως είστε «αλλού γι’ αλλού»;

Μήπως τρέχετε πολύ με τα υπουργικά σας και δεν προλαβαίνετε να συλλάβετε τις εξωτερικές εικόνες, ή σας εμποδίζουν τα φιμέ τζάμια να δείτε τις ατέλειωτες σειρές από μαγαζιά που έχουν κλείσει;

Αν τα βλέπατε όλα αυτά, σίγουρα θα προσαρμόζατε και τις απαιτήσεις σας από τους ανθρώπους που με νύχια και με δόντια, με σκληρή και μη αμειβόμενη προσωπική και οικογενειακή εργασία, προσπαθούν να επιβιώσουν. Να κρατήσουν ανοικτό το κατάστημα, τη βιοτεχνία, το εργαστήριο, το γραφείο τους.

Αν τα βλέπατε, δεν θα αξιώνατε δυο και περισσότερες δόσεις προκαταβολικώς, ούτε θα βάζατε απαγορευτικά πλαφόν στις δόσεις, για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς την Εφορία.

Αλλα και αν ακόμη δεν τα βλέπετε, δεν μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι δεν τα γνωρίζετε. Οι εκπρόσωποι εμπόρων και βιοτεχνών σάς έχουν δώσει πλήρη στοιχεία. Με λεπτομερέστατη απεικόνιση της πραγματικότητας. Και έχουν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Ώστε εκείνοι που πράγματι θέλουν να είναι εντάξει απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, επειδή απλούστατα οι εισπράξεις τους μειώνονται συνεχώς, να μπορέσουν να είναι συνεπείς.

Τι καταφέρνετε με το να υιοθετείτε, τόσο αβασάνιστα, τις έμμονες ιδέες κάποιων γραφειοκρατών που ποτέ δεν ρισκάρισαν, ποτέ δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν προσωπικό, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ενοίκια, προμηθευτές κ.λ.π. και δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνά σήμερα ο μικρομεσαίος;

Το μόνο που καταφέρνετε είναι να πέφτετε μονίμως έξω στους υπολογισμούς σας. Άλλα, φιλόδοξα ποσά μελλοντικών εσόδων, παρουσιάζετε στην τρόικα και τους ισολογισμούς, και άλλα, κατά πολύ υπολειπόμενα των προσδοκιών σας, καταφέρνετε να πάρετε στην πράξη.

Προφανώς, μετά τις λαμπρές οικονομικές σπουδές σας, ξεχάσατε κάποια «απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Όχι εκείνα του ομώνυμου βιβλίου για αρχάριους μαρξιστές ή εκείνα του Κηλαηδόνη. Αλλά όσα μας έμαθαν οι γονείς μας. Αλλιώς θα ξέρατε και θα εφαρμόζατε την πρακτική «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει».

Εσείς όμως κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Διό και μένετε μονίμως στο καρτέρι. Γιατί κάποιοι δεν έχουν το ποσό για την προκαταβολή, οπότε δεν κάνουν καν τον κόπο να έλθουν στο πρώτο ραντεβού.

Θα αλλάξετε επιτέλους τακτική;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου