Οχι άλλα παραμύθια

οχι-άλλα-παραμύθια-416551

Λίγο – λίγο και “απέξω – απέξω”, πότε μέσω Πάγκαλου και πότε μέσω Καστανίδη, μας το φέρνετε ότι μας περιμένει νέο λούκι. Με τις ανεπίσημες δηλώσεις τους. Και την ίδια ώρα, επισήμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λέει παραμύθια ότι τάχα δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Από τη στιγμή που πέσατε έξω στα έσοδα, που το έλλειμμα του 2009 αναθεωρείται από την Eurostat και πάει στο 15,5%, που το τρέχον έλλειμμα του 2010 δεν θα είναι 7,8% όπως είχατε δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, αλλά θα ξεπεράσει το 9%, με τι μαγικό τρόπο θα τα καλύψετε όλα αυτά;

Τα κουκιά είναι μετρημένα. Θα χρειαστείτε επιπλέον έσοδα άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό όταν το ακαθάριστο εθνικό προϊόν όχι μόνο δεν προβλέπεται να αυξηθεί το 2011, αλλά όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι μειωμένο κατά 3%. (Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή, αν και εδώ δεν πέσουν έξω οι υπολογισμοί σας). Πού θα τα βρείτε αυτά τα χρήματα; Στο… ταμείο “λεφτά υπάρχουν”;

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αντιμετωπίζετε με παραμύθια. Και φοβάμαι ότι δεν “παραμυθιάζετε” μόνο εμάς, με αυτές τις άνευ αντικρίσματος διαβεβαιώσεις σας, αλλά ότι ενδεχομένως “παραμυθιάζεστε” και οι ίδιοι. Και αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Διότι σημαίνει πως είτε δεν γνωρίζετε την πραγματικότητα -πράγμα δύσκολο, αφού σας την περιγράφουν οι επιτηρητές σας- είτε την γνωρίζετε μεν, αλλά δεν έχετε καταφέρει ακόμη να διαμορφώσετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της.

Ελληνικός “τρίτος δρόμος” για την εξοικονόμηση αυτών των τεσσάρων επιπλέον δισεκατομμυρίων δεν έχει εφευρεθεί ακόμη. Οι δρόμοι, παγκοσμίως, παραμένουν δύο: Ο ένας είναι η περικοπή των δαπανών. Και εδώ κάτι κάνατε, αλλά αυτό απέχει από το απαιτούμενο. Ο άλλος δρόμος είναι η αύξηση των εσόδων.

Νέα έσοδα από… άνθηση της οικονομίας, σε καθεστώς ύφεσης δεν προβλέπονται. Επομένως το μόνο που απομένει είναι τα εισπρακτικά μέτρα.

Εκτός αν αλλάξετε όλο το κράτος, έτσι ώστε αυτοί οι μηχανισμοί που τα έκαναν μούσκεμα με την περαίωση, να καταφέρουν επιτέλους να συλλάβουν την φοροδιαφυγή, να τσιμπήσουν το μαύρο χρήμα και να βρουν τις καταθέσεις στο εξωτερικό, μερικές από τις οποίες σας τις πρόσφεραν στο πιάτο αλλά δεν τις δεχθήκατε διότι προφανώς είχατε τους λόγους σας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου