Η ασφαλέστερη «δημοσκόπηση»

η-ασφαλέστερη-δημοσκόπηση-416551

 

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω σε ένα σημείο. Στην τελική τύχη των «ανταρτών». Γιατί πολλοί αγάπησαν τον Δημαρά η τον Μαντούβαλο καθ’ οδόν προς την κάλπη, αλλά τελικώς ίσχυσε το άλλοτε λεχθέν από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον παππού του πρωθυπουργού: «Μας ερωτεύονται έως το Σάββατο, αλλά την Κυριακή παντρεύονται άλλον».

Στην περίπτωση βέβαια του Δημαρά ήταν δύσκολο να συμβεί κάτι άλλο, καθώς το «καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ» έριξε όλες του τις δυνάμεις για να σώσει τον Σγουρό και να μην περάσει ένα ψηφοδέλτιο ανταρτών του στο δεύτερο γύρο. Ακόμη και την βόμβα πολλών μεγατόνων, όπως η απειλή των εκλογών. Που όπως όλες οι ισχυρές βόμβες άφησε πίσω της πολλές παράπλευρες απώλειες, που θα τις πληρώσουμε ακριβά, όπως δείχνουν και τα σπρεντ και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων.

Κατά τα λοιπά, οι δημοσκοπήσεις δεν έπεσαν και πολύ έξω στην αποτύπωση του γενικότερου κλίματος.

Τώρα όμως έχουμε ως δεδομένο την πιο έγκυρη «δημοσκόπηση». Το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών. Και όσο και να παριστάνουν όλοι τους ευχαριστημένους, το μήνυμα είναι ξινό για όλους.

Γιατί η κυβέρνηση, έστω και αν πέτυχε να ενισχύσει στην τελευταία φάση την συσπείρωση των ψηφοφόρων της, είδε να της γυρίζουν την πλάτη, είτε με την αποχή τους, είτε με την διαφορετική επιλογή τους, περίπου επτά στους δέκα πολίτες.

Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εισέπραξε τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά είδε και να μειώνονται οι δυνάμεις της σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και πρωτίστως στην Αττική, την πληθωρική περιφέρεια όπου ψηφίζει το ένα τρίτο των Ελλήνων.

Γιατί οι ηγεσίες των σχημάτων της Αριστεράς που δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από την νοοτροπία του πιο ηλίθιου εμφύλιου σπαραγμού, αποδείχθηκαν ανάξιες της ιστορίας, καθώς δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν σε ισχυρή πολιτική και κοινωνική δύναμη το τμήμα εκείνο των πολιτών που έδειξε με την ψήφο του ότι επιμένει να τοποθετείται αριστερά.

Πιο έγκυρη «δημοσκόπηση» δεν θα μπορούσαν να βρουν οι πολιτικές ηγεσίες. Αλλα επειδή ακριβώς είναι «ξινή», αμφιβάλλω αν τελικώς θα τη χωνέψουν, ώστε να βγάλουν σωστά συμπεράσματα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου