Υπάρχουν καλοί και αποδεκτοί πραξικοπηματίες; (2)

Τελευταία ενημέρωση: 2018-01-04, 14:07:27
Υπάρχουν καλοί και αποδεκτοί πραξικοπηματίες; (2)
 

Πέρα όμως από το γράμμα και το πνεύμα της συνθήκης της Γενεύης, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επιβάλλουν να κατανοήσουμε τη στάση της κυβέρνησης:

  1. Καλώς η κακώς το καθεστώς Έρντογαν είναι νόμιμο. Έχει προκύψει από την έκφραση της θέλησης των ψηφοφόρων της Τουρκίας.
  2. Αν επικρατούσαν αυτοί που έκαναν το πραξικόπημα, δεν σημαίνει ότι θα ήταν «φιλικότεροι» προς την Ελλάδα, και πιο ανοιχτόκαρδοι απέναντι στα συμφέροντά μας. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πολύ χειρότεροι. Κοντά στο πνεύμα των κεμαλιστών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Που κατηγορεί τον Έρντογαν γιατί δεν ζήτησε από τον Τσίπρα, κατά την εδώ επίσκεψη του, να τους …επιστρέψουμε πίσω τα δεκαοκτώ νησιά που θεωρεί ότι τους «κλέψαμε». Δηλαδή, για μας, είναι πολύ χειρότερος και από τον Έρντογαν.

Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μείνουν στην Ελλάδα οι οκτώ πραξικοπηματίες. Διότι, πράγματι, βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, δεν δικαιούνται ασύλου. Αρκεί το γεγονός ότι εμείς δεν τους φυλακίζουμε. Ας πάνε, όπου αλλού επιθυμούν.

Βεβαίως είναι επικριτέα η στάση της κυβέρνησης διότι κάνει πάλι «κωλοτούμπα». Άλλα έλεγε ως ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κάνει ως εξουσία. Γι’ αυτό ας την κατακρίνουμε. Για τη διγλωσσία και την υποκρισία της. Αλλά ας κατανοήσουμε ότι, ακόμη και αν αναγκάζεται να το κάνει, για να μην υπάρχει αιτία τριβής με την Τουρκία, αυτό ακριβώς έπρεπε να κάνει. Αυτό επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Ας κατανοήσουμε ότι δεν συνορεύουμε ούτε με την Ελβετία, ούτε με το Λουξεμβούργο. Με την Τουρκία γειτονεύουμε, με αυτήν έχουμε διάφορες. Και δεν μας χρειάζονται πρόσθετες αιτίες και αφορμές προστριβών. Ιδίως για το χατίρι οκτώ πραξικοπηματιών.

Αν επρόκειτο για ανθρώπους που διώκονται για τις ιδέες τους, για την πολιτική τους δράση, θα ήμουν ένθερμος υποστηρικτής του αιτήματος να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Και ας πείσμωνε ο Έρντογαν. Διότι αυτό επιτάσσει και η ηθική και το διεθνές δίκαιο. Άλλα εδώ πρόκειται για πραξικοπηματίες. Που θα εγκαθιστούσαν, για μια ακόμη φορά, στρατιωτική χούντα στη γείτονα. Ε, πέρα από τη συνθήκη της Γενεύης, υπάρχει και το ελληνικό «σιχτίρ», προς κάθε λογής πραξικοπηματίες.

Αν η Τουρκία έδινε πολιτικό άσυλο στον Ιωαννίδη, πώς θα φαινόταν σε όλους αυτούς που σήμερα φωνασκούν;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

 
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
6
=