Ποιους σφαγείς εξοπλίζουμε με τα βλήματα μας;

ποιους-σφαγείς-εξοπλίζουμε-με-τα-βλήμ-220966

Από όλη αυτή την ιστορία με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, θα μπορούσε η χώρα να βγει κερδισμένη. Υπό δυο προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι πράγματι έχουμε τόσο πλεόνασμα πολεμικού υλικού ώστε να μπορούμε να κάνουμε και εμείς εμπόριο, να αυξάνουμε τα έσοδά μας. Και δεύτερον ότι πουλάμε τα όπλα μας εκεί που γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για σφαγές αμάχων.

Στο πρώτο ερώτημα θα περιμένουμε να έχουμε μια διαφωτιστική απάντηση από κυβέρνηση και ειδικούς της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συγκεκριμένη πώληση που έχει καταγγελθεί ως σκάνδαλο. Μόνο που η κατηγορία περί σκανδάλου επικεντρώνεται κυρίως στο αν, για την πώληση αυτή, χρησιμοποιήθηκε ως μεσάζων ο γνωστός έμπορος οπλών Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει, στο παρελθόν, καταδικασθεί για λαθρεμπόριο.

Βεβαίως είναι και αυτή μια σοβαρή πλευρά της υπόθεσης. Το να συναλλάσσεται δηλαδή μια «προοδευτική» και «ριζοσπαστική» κυβέρνηση, αυτοπροσδιοριζόμενη ως «αριστερή», με έναν τέτοιο έμπορο όπλων. Η ανάμειξη του συγκεκριμένου λαθρεμπόρου επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον «στρατάρχη» Καμμένο. Με τον κωμικό ισχυρισμό ότι δεν είναι μεσάζων αλλά… εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Αλλά, δυστυχώς, αυτή δεν είναι η μόνη μαύρη πτυχή της υπόθεσης. Και ούτε η χειρότερη. Το πλέον ατιμωτικό, για μια τέτοια κυβέρνηση, είναι το σε ποιους και για ποιο σκοπό πουλά τα βλήματα.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι κάποια χώρα που δέχεται επίθεση από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ώστε να δικαιολογείται μια «αριστερή» κυβέρνηση να ενισχύει τον πολεμικό της εξοπλισμό. Είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη η ίδια. Και διεξάγει, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναν βρώμικο απάνθρωπο πόλεμο στην Υεμένη. Μια χώρα που βιώνει τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Όπου, καταγράφονται καθημερινώς, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Με τυφλούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων. Με εκατόμβες θυμάτων παιδικής ηλικίας.

Από τη μια είναι οι προαναφερόμενες σουνιτικές αραβικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και από την άλλη το Ιράν που υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης, με τη Ρωσία του Πούτιν να βάζει και αυτή το δακτυλάκι της. Και στη μέση ένας λαός που σφάζεται, με χιλιάδες θύματα, ένας λαός που λιμοκτονεί.

Ποια… ιδεολογική και πολιτική συγγένεια, με ποιον, επέβαλε αυτή την πώληση όπλων στους σφαγείς του λαού της Υεμένης; Είναι αυτά τα «κόλπα» των Τσιπροκαμμένων… αριστερή πολιτική;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου