Οι εξυπνάδες πληρώνονται

οι-εξυπνάδες-πληρώνονται-493593

Ολοι είδαμε στις τηλεοράσεις τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να «καρφώνει» με πονηρό υφάκι και χαμόγελο ικανοποίησης τον Κώστα Καραμανλή, ως τον πρωθυπουργό που τάχα είχε πει στον πρόεδρο της Ευρωζώνης κ. Γιούνκερ τη φράση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα», με το σόφισμα «όλοι ξέρουμε σε ποιον πρώην πρωθυπουργό αναφέρεται».

Τελικά από τις διευκρινιστικές δηλώσεις του κ. Γιούνκερ αποδεικνύεται ότι δεν εννοούσε ούτε τον Καραμανλή, ούτε τον Σημίτη, ούτε κανέναν άλλον πρώην πρωθυπουργό, αλλά τον ίδιο τον σημερινό ηγέτη της χώρας, τον Γιώργο Παπανδρέου. Μόνο που δεν επρόκειτο για κάποια «μυστική συνομιλία» μεταξύ των δύο. Αλλα για μια από τις δημόσιες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σίγουρα ο Κώστας Καραμανλής ευθύνεται για πολλά, και κυρίως για την τακτική που ακολούθησε στην οικονομία η κυβέρνησή του, μια τακτική που όπως αποδείχθηκε συνιστούσε μια ανόητη και επικίνδυνη αντιγραφή της τακτικής της… γάτας, που σκεπάζει τα περιττώματά της. Για τις γάτες αυτή είναι πράξη πολιτισμού και καθαριότητας. Για τις κυβερνήσεις συνιστά απαύγασμα ανευθυνότητας.

Το να ξυλεύεσαι όμως με πονηρά υπονοούμενα, επί δρυός πεσούσης, χωρίς να κάνεις καν τον κόπο να ερευνήσεις τα πραγματικά περιστατικά, τι πραγματικά ειπώθηκε από τον κ. Γιούνκερ σε αυτό το γεύμα προς εκπροσώπους τον μέσων ενημέρωσης, όπου επιδόρπιο ήταν η Ελλάδα, αλλά δεν παρέστη ούτε ένας Έλληνας δημοσιογράφος, είτε γιατί έτρεχαν μόνο πίσω από τον κ. Παπακωνσταντίνου, είτε γιατί ήταν αλλού, είναι μια «εξυπνάδα» που τελικά πληρώνεται.

Όπως πληρώνεται και η αμετροεπής και αβασάνιστη εκτόξευση εκφράσεων, όπως αυτή η δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού για διεφθαρμένη χώρα. Που δεν εκθέτει μόνο έναν λαό ολόκληρο αλλά και την ίδια του την παράταξη. Γιατί αν το αποτέλεσμα 36 χρόνων διακυβέρνησης, από την μεταπολίτευση και δώθε, είναι ότι έχουμε καταστεί μια διεφθαρμένη χώρα, τότε η «τιμή» ανήκει, κατά το ήμισυ τουλάχιστον, και στο κόμμα του κ. Παπανδρέου.

Καλό θα ήταν, πριν ανοίξετε το στόμα σας, να θυμάστε εκείνη την κλασική φράση με την οποία οι αστυνομικοί στις αμερικάνικες ταινίες προειδοποιούν όποιον συλλαμβάνουν: «Ό,τι πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου».

Τώρα, ζητείται πολιτική γενναιότητα. Η οποία επιβάλλει να ζητήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου δημοσίως συγνώμη από τον τέως πρωθυπουργό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου