Και περιφρονούν και κοροϊδεύουν τα θύματά τους

και-περιφρονούν-και-κοροϊδεύουν-τα-θύ-252334

Ας ξεκινήσουμε από εκεί που τελειώσαμε χθες. Από την περιφρόνηση που επιδεικνύει η εξουσία προς τους πολίτες, με αφορμή την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που στήνονται επί ώρες στις ουρές για να προμηθευθούν τη διαβόητη πια «προσωποποιημένη κάρτα» πολλαπλών διαδρομών. Αυτοί οι άνθρωποι που έλαβαν τις αποφάσεις να δημιουργήσουν ένα ακόμη γραφειοκρατικό πρόβλημα στους πολίτες, δεν έχουν πάει ποτέ στο εξωτερικό; Δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ με τους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους στο Λονδίνο, την Νέα Υόρκη, τη Στοκχόλμη; Και αν δεν έχουν πάει, δεν ρωτούσαν κάποιον που να ξέρει;

Ας δούμε τι λένε Έλληνες που ταξίδευσαν τελευταία σε αυτές τις πόλεις:

ΛΟΝΔΙΝΟ: Μόνο για την ετήσια κάρτα, που μπόρεις να βγάλεις και μέσω διαδικτύου, σου ζητούν ονοματεπώνυμο και έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή διπλώματος, ή φορολογικού μητρώου. Για όλες τις άλλες διαδρομές, ακόμη και τις εβδομαδιαίες κάρτες, μπορείς να εξυπηρετηθείς με χάρτινες κάρτες που εκδίδονται από τα μηχανήματα – ή έστω από τα εκδοτήρια, αν κάτι δεν καταλαβαίνεις. Και ισχύουν για όλα τα μέσα. (Λούνα Κουμέρη, νοσηλεύτρια που ζει στο Λονδίνο).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Στη χώρα που έχει αποθεώσει την τεχνολογία. Μπορείς ανέτως να προμηθευθείς από τα μηχανήματα, σε κάθε σταθμό, το εισιτήριο ή την κάρτα πολλαπλών διαδρομών που επιλέγεις. (Χρυσούλα Καραμήτρου, δημοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα» Νέας Υόρκης).

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: Μπορείς όχι μόνον από τους σταθμούς αλλά και από το περίπτερο να προμηθευθείς το εισιτήριο ή την κάρτα πολλαπλών διαδρομών που επιθυμείς. Που είναι ανώνυμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλο μέλος της οικογένειας σου. (Γιώργος Τσοκάνης, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Σουηδίας).

Εδώ αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα γραφειοκρατικό σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες. Και επί πλέον βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και… τους κατηγορούν. Όπως έκανε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, που είπε ότι… φταίνε οι πολίτες για την ταλαιπωρία τους, διότι… παρανόησαν το σύστημα. Είτε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, που προτίμησε να ρίξει τις ευθύνες (τι πρωτότυπο, μα την αλήθεια) στα μέσα ενημέρωσης.

Μπορεί να αυτοπροβάλλονται ως δήθεν «κόκκινοι». Αλλά έχουν χάσει προ πολλού αυτό που κατά τον διάσημο συγγραφέα Μαρκ Τουαίν διακρίνει τους ανθρώπους από τα άλλα ζώντα πλάσματα:

«Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που κοκκινίζει. Ή που θα έπρεπε να το κάνει».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου