Ο ελέφαντας και ο ψύλλος

ο-ελέφαντας-και-ο-ψύλλος-494865

Βυθισμένοι στα δικά μας, αείποτε ομφαλοσκοπούντες, ελάχιστη σημασία δίνουμε στο τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμη και αν πρόκειται για την άλλη κρατική έκφανση του ελληνισμού, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πληθυσμιακός γίγαντας της Ευρώπης, η Ρωσική Ομοσπονδία, υπέγραψε χθες δεκαπέντε σημαντικές συμφωνίες με τον ευρωπαϊκό… ψύλλο που λέγεται Κύπρος. Και ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στη Λευκωσία, παρείχε με τις δηλώσεις του πλήρη πολιτική υποστήριξη στις προσπάθειες της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ποιο είναι όμως το παρασκήνιο και τι διδάγματα θα έπρεπε να πάρουν από αυτό οι πολιτικοί ηγέτες της Αθήνας; Γιατί αυτός ο στρατηγικός «ελέφαντας» καταδέχθηκε να επισκεφθεί τον «ψύλλο»;

Εδώ αντιμετωπίζουμε τα ταξίδια των πολιτικών ηγετών περίπου ως ένα αχρείαστο τουρισμό. Ίσως επειδή υπάρχουν κακά προηγούμενα. Στην πραγματικότητα, όπου τα πράγματα λειτουργούν σωστά, οι πολιτικοί ηγέτες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ενίοτε και εναπομείναντες εστεμμένοι, ταξιδεύουν ως πωλητές. Λειτουργούν ως «πλασιέ» των οικονομιών τους. Και απλώς κάνουν την αναγκαία συσκευασία με φανταχτερά περιτυλίγματα πολιτικού ή πολιτιστικού περιεχομένου.

Το ίδια συμβαίνει και στην περίπτωση της επίσκεψης Μεντβέντεφ. Το «ψητό» είναι οι καταθέσεις και επενδύσεις «μαύρου χρήματος» Ρώσων νεόπλουτων σε κυπριακές τράπεζες και εξωχώριες εταιρίες. Που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα πενήντα δισεκατομμύρια.

Αυτό ακριβώς ήταν το κίνητρο του Ρώσου προέδρου. Και κατάφερε να πετύχει συμφωνίες με τις οποίες η ρωσική πλευρά προσδοκά ότι θα πετύχει επαναπατρισμό ενός σοβαρού τμήματος αυτών των κεφαλαίων. Και πάντως τον φορολογικό τους έλεγχο.

Εμείς περιμένουμε ακόμη να φιλοτιμηθούν όλοι εκείνοι που έχουν φυγαδεύσει τεράστια ποσά στο εξωτερικό, να προχωρήσουν σε εθελοντικό επαναπατρισμό των κεφαλαίων τους, με το κίνητρο της μικρής φορολογίας που τους προσφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Περιμένουμε επίσης να μάθουμε… δι’ αλληλογραφίας με τις αρχές των περίφημων «φορολογικών παραδείσων» ποιοι είναι οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που έχουν αποθέσει εκεί τεράστια ποσά «μαύρου χρήματος» από την φοροδιαφυγή, την παραοικονομία αλλά και όλες τις μορφές εγκληματικής δράσης.

Και αν συνεχισθεί η ίδια τακτική, θα περιμένουμε για πολύ ακόμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου