Θα εφαρμόσουν τη... συλλογική υπερφορολόγηση

Τελευταία ενημέρωση: 2017-10-21, 13:27:58
Θα εφαρμόσουν τη... συλλογική υπερφορολόγηση

Δεν θέλω να ξανακούσω γκρίνιες από αχάριστους πολίτες. Όπως εκείνους που επιμένουν να χαρακτηρίζουν αναξιόπιστη την «αριστερή» μας κυβέρνηση και προσωπικώς τον πρωθυπουργό μας. Επειδή, τάχα, έκανε κωλοτούμπα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και δεν τον κατάργησε, όπως μας υποσχόταν προεκλογικώς. Ορίστε που έφθασε η μεγάλη στιγμή. Τώρα η κυβέρνησή μας ετοιμάζεται να τον καταργήσει. Και να τον αντικαταστήσει με τον απείρως δικαιότερο, και με κοινωνικά κριτήρια, Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Τι θα πείτε τώρα;

Βεβαίως υπάρχουν αυτοί οι κακοί δανειστές, και οι επί γης Ελληνίδος τακτικώς ευρισκόμενοι απεσταλμένοι τους προς διενέργειαν ελέγχων επί των δημοσίων λογιστικών μας. Οι «θεσμοί». Οι οποίοι απαιτούν τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας να μην πέσουν ούτε δεκάρα κάτω από τα 3,2 δισεκατομμύρια που απέδωσε ο ΕΝΦΙΑ κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. «Έτσι είστε εσείς, τώρα θα σας δείξουμε εμείς», απαντούν εμπράκτως τα σαΐνια των «οικονομικών εγκεφάλων» της κυβέρνησής μας.

Έστυψαν λοιπόν το αριστερό μέρος του εγκεφάλου τους και βρήκαν τη λύση. Επειδή με τους υπολογισμούς για την απόδοση του φόρου «μεγάλης ακίνητης περιουσίας», με τα υπάρχοντα δεδομένα, βάσει της ατομικότητας της ιδιοκτησίας, δεν έβγαινε ο λογαριασμός, επινοούν μια εξόχως δημοκρατική και κοινωνική μέθοδο. Για τον υπολογισμό του φόρου αυτού θα εφαρμόζεται η άκρως δημοκρατική και προοδευτική αρχή της… οικογενειακής ευθύνης.

Δηλαδή, αν εγώ δεν έχω άλλη ακίνητη περιουσία εκτός από το ένα όγδοο σε κάτι «μπαΐρια» στη Μουσουνίτσα, για τα όποια μου ήλθε ΕΝΦΙΑ ενάμισι ευρώ, αλλά έχουν τα παιδιά μου, από ένα διαμέρισμα έκαστο, αποκτημένα με τον δικό τους μόχθο, που το κάθε ένα χωριστά δεν εμπίπτει στο όρια της «μεγάλης ακίνητης περιουσίας», να τα βάλουν όλα μαζί στο σακί, ώστε αθροιστικώς να φορολογούνται ως «οικογενειακή ιδιοκτησία».

Είπατε τίποτα; Ωραία, θα πει και η δικαιοσύνη, ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό. Διότι καταργεί τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ατομικότητα της ιδιοκτησίας. Ε, και; Θα βγουν ο Κοντονής, με πιο… πολιτισμένη, και ο Πολάκης με πιο χυδαία γλώσσα, και η «Αυγή» με τη νέα «Αυριανή» του Κουρή να καταγγέλλουν τους δικαστές για υπονόμευση της… κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και θα επινοήσουν κάποια νέα «τροπολογία». Και θα ζουν αυτοί καλύτερα και εμείς… Ξέρετε πώς.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=