Φάτε Εξεταστικές

φάτε-εξεταστικές-496977

Για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει τι πράγματι θα αποδώσει αυτή η ιστορία τής «για τελευταία φορά» περαίωσης. Το μόνο «δεδομένο» είναι οι καταγεγραμμένες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες απλώς αποτυπώνουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης. Και απομένει να δούμε αν αυτές οι προσδοκίες θα έχουν καλύτερη τύχη από εκείνες που είχε η κυβέρνηση όταν με τα λόγια έκτιζε ανώγια και κατώγια.

Διότι ως τώρα αυτό που έχει πράγματι καταγραφεί είναι η τραγική διάψευση των προσδοκιών αυτών, είτε μιλάμε για το πόσα περίμεναν και πόσα πράγματι μάζεψαν από την αύξηση του ΦΠΑ, είτε για το πόσα περίμεναν και πόσα στην πράξη εισέπραξαν από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων.

Πολύ φοβάμαι ότι πλείστοι από αυτούς που θα πάρουν τώρα φορολογική αμνηστία, ακόμη και αν έχουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, αφού πληρώσουν την προκαταβολή και δυο-τρεις δόσεις, θα… ξεχάσουν στη συνέχεια τις υπόλοιπες δόσεις, περιμένοντας κάποια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και πάει λέγοντας.

Με τέτοιου είδους πρακτικές, με ευκαιριακές ρυθμίσεις και τροπολογίες, ούτε φορολογική συνείδηση εμπεδώνεται, ούτε και ομαλή ροή εσόδων από την φορολογία εξασφαλίζεται. Και κυρίως δεν διαμορφώνεται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να ξέρει κάθε πολίτης ποια είναι τα σταθερά όρια μέσα στα οποία πρέπει και μπορεί να κινηθεί.

Αν πράγματι η πολιτική ηγεσία του τόπου ήθελε να ξεκαθαρίσει μια για πάντα αυτό το μονίμως ομιχλώδες και με σκοτεινές και πονηρές διαδικασίες φορολογικό τοπίο, δύο μόνο προοπτικές είχε στη διάθεσή της. Η μια είναι να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να ψηφίσουν ένα φορολογικό πλαίσιο, απλό, διαφανές και έντιμο, που θα απαγορεύεται να υποστεί οποιοδήποτε ράβε-ξήλωνε για τουλάχιστον μια δεκαετία, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή να έχει την έγκριση τουλάχιστον των δύο τρίτων της Βουλής.

Η άλλη, εφόσον μια τέτοια συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων δεν είναι εφικτή, είναι να προσφύγει η κυβέρνηση –αν βεβαίως έχει ξεκάθαρο σχέδιο- στον ίδιο το λαό με δημοψήφισμα.

Αντ’ αυτού τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μόνο που μας υπόσχονται είναι νέες Εξεταστικές Επιτροπές για την οικονομία.

Φτάνει, πατριώτες. Χορτάσαμε από εξεταστικές. Από τιμωρίες ενόχων. Από επιστροφές λεηλατημένων. Από «αλήθειες» και «διαφάνεια».

Τίποτε πιο αξιόπιστο και κυρίως πιο χρήσιμο έχετε να μας προσφέρετε για το αύριο τούτου του τόπου;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου