La comedia non e finita

la-comedia-non-e-finita-501026

Αυτή η κωμωδία με το «πόθεν έσχες» των πολιτικών μας δεν λέει να πάρει τέλος. Κάθε χρόνο τα ίδια. Δημοσιεύονται τα «έσχες» αλλά χωρίς να συνοδεύονται από τα «πόθεν».

Δίνεται απλώς η ευκαιρία για κουτσομπολιό και εικασίες. «Πού τα βρήκε τόσα ακίνητα ο τάδε». Πώς τις έκανε αυτές τις καταθέσεις εκατομμυρίων ο δείνα;

Όταν δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, που συνιστούν ακριβώς το «πόθεν», τότε δημιουργείται το υπόβαθρο για την διατύπωση ατιμωτικών για τον πολιτικό κόσμο συμπερασμάτων: «Γύρευε τι μίζες πήρε για αποφάσεις που υπέγραψε».

Σε ημέρες μάλιστα τέτοιας κρίσης, όταν άλλοι χάνουν το μεροκάματο και άλλοι το μαγαζάκι τους, η προβολή ονομάτων με πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, καταθέσεων, σκαφών και αυτοκινήτων, μετοχών και ομολόγων, για τα οποία δεν εξηγείται ο τρόπος απόκτησής τους, δίνει λαβή σε διαβρωτικούς για το δημοκρατικό πολίτευμα λαϊκισμούς.

Διότι εξισώνονται όλοι ως ύποπτοι ότι «τρώνε με δέκα μασέλες», και μάλιστα «την ώρα που εμείς πεινάμε». Πράγμα που μπορεί ασφαλώς να είναι άδικο για κάποιους που ενδεχομένως αποκτήσαν τις περιουσίες τους πριν μπουν στην πολιτική.

Αλλά για να τελειώσει αυτή η κωμωδία, με έναν δήθεν θεσμό διαφάνειας, πρέπει πρωτίστως η ίδια η Βουλή να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα αυτόν τον θεσμό. Να μην αρκείται απλώς στη διάθεση οιουδήποτε να δηλώνει τι έχει, αλλά να ζητά και τα τεκμήρια διαφανούς και νόμιμου πλουτισμού. Αρχίζοντας από τις φορολογικές δηλώσεις, τα κληρονομητήρια, τα συμβόλαια αγοράς.

Αν ένας απλός πολίτης πάει να καταθέσει σε μια τράπεζα ένα μεγάλο ποσό στο λογαριασμό του, η τράπεζα έχει υποχρέωση να τον ρωτήσει «πόθεν έσχε» αλλά και να ενημερώσει τον φορέα –που ευτυχώς γίνεται και πάλι ανεξάρτητη αρχή- για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ε, κατά μείζονα λόγο το ίδιο πρέπει να γίνεται και για τους πολιτικούς.

Διαφορετικά θα ικανοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι για το κουτσομπολιό της πολιτικής, θα καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά και η όλη υπόθεση θα συνεχίζει να είναι μια ατέλειωτη φαρσοκωμωδία. Ένα κακίστης ποιότητας θέατρο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου