«Συνδικαλιστές» ή «Συνδικάτο»;

συνδικαλιστές-ή-συνδικάτο-501924

Πρώτες μούρες σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα εκ περιτροπής οι περίφημοι «συνδικαλιστικοί ηγέτες» των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων. Όταν ακούς τον όρο συνδικαλιστές, ο νους σου πηγαίνει σε εργαζόμενους που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.

Πρόκειται δυστυχώς για άλλη μια από τις κωμικοτραγικές παρεξηγήσεις της ελληνικής, στρεβλώς διαμορφωμένης άνωθεν, πραγματικότητας.

Όταν π.χ. ο κ. Τζωρτζάτος νέμεται όχι μια και δύο αλλά δέκα επτά άδειες εκμετάλλευσης φορτηγών αυτοκινήτων και άλλοι τέσσερις από τους κορυφαίους «συνδικαλιστές» τους κλάδου έχουν συνολικώς άλλες σαράντα άδειες, το όλον πέντε «συνδικαλιστές» 57 προνομιακές άδειες, τότε, με συμπαθάτε, αλλά δεν έχουμε να κάνουμε με συνδικαλιστές, αλλά με άλλου είδους «συνδικάτο» που ελέγχει τις μεταφορές.

Οι άνθρωποι αυτοί, ευνοούμενοι άλλοι της χούντας και άλλοι των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, λειτουργούν ως τώρα ως ένα κλειστό επάγγελμα, διαμορφώνοντας το κόστος μεταφοράς μονοπωλιακά. Και επιβαρύνοντας έτσι τις τιμές των αγαθών και κατά συνέπεια τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αλλά και υπονομεύοντας τις εξαγωγικές προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών, κυρίως των αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων.

Τώρα κάνουν κάτι χειρότερο. Αφήνοντας την αγροτική παραγωγή να σαπίζει, μπλοκάροντας όλη την παραγωγική διαδικασία, καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα σε μια οικονομία που βρίσκεται στο μαύρο της το χάλι. Με πλήρη περιφρόνηση στα δικαιώματα και τις αγωνίες των άλλων Ελλήνων.

Το σχοινί παρατράβηξε. Ο εκβιασμός ξεπέρασε τα όρια αντοχής της κοινωνίας.

Είπαμε ότι έχουν δίκιο κατά το ότι πλήρωσαν αρκετά ακριβά αυτές τις άδειες. Επομένως όσοι έχουν ένα όχημα για το οποίο πλήρωσαν αδρά τα τελευταία τρία χρόνια και άρα δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους πίσω, δικαιούνται κάποια ευνοϊκή ρύθμιση. Οι άλλοι όμως έχουν ήδη αποζημιωθεί. Από κράτος και φορολογούμενους. Τα πήραν και με το παραπάνω πίσω τα χρήματά τους, με τα ειδικά φορολογικά προνόμια που είχαν.

Ε, δεν είναι ώρα να τελειώνει αυτό το άσχημο αστείο; Και με αυτούς και με όσους έχουν «ειδικές άδειες» τις οποίες εκμεταλλεύονται χωρίς να εργάζονται οι ίδιοι; Από τα φαρμακεία και τα περίπτερα ως τους πάγκους της λαϊκής και τους νταβατζήδες της διανομής του Τύπου; Φτάνει πια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου