Της Υπεραγίας Γραφειοκρατίας το …συναξάριον

της-υπεραγίας-γραφειοκρατίας-το-συν-344572

Τι Δεξιά, τι Κέντρο, τι Αριστερά, είτε για πρώτη είτε για δεύτερη φορά. Η γραφειοκρατία, που όλοι την «πατάσσουν», αποδεικνύεται πλέον ανθεκτικότερη και από τη Λερναία Ύδρα. Απλώς, η …απόλαυσή της γίνεται όλο και ακριβότερη, καθώς τα σύγχρονα μέσα που προσφέρονται για την καταπολέμηση της, όπως η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι πανάκριβα.

Πληρώνουμε τεράστια ποσά για προμήθεια ηλεκτρονικών εγκεφάλων και συναφούς εξοπλισμού. Και άλλα τόσα για την προμήθεια των απαραίτητων προγραμμάτων, του λογισμικού, συνήθως από ξένες εταιρίες. Συν την επιβάρυνση για την αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στελεχών του ευρύτερου δημοσίου, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της πληροφορικής. Αλλά το πνεύμα της Αγίας Γραφειοκρατίας της Ελλαδίτισσας, δεν λέμε να το απαρνηθούμε.

Πάρτε ένα μικρό δείγμα για να καταλάβετε: Υποτίθεται ότι η επίσημη διαδικτυακή πύλη «Ερμής» ιδρύθηκε για να κτυπηθεί η γραφειοκρατία. Αντί δηλαδή, κάθε πολίτης που χρειάζεται ένα πιστοποιητικό ή άλλο δημόσιο έγγραφο, με επίσημη θεώρηση, να στήνεται στην ουρά, στους δήμους, στον ΕΦΚΑ, ή έστω σε ένα ΚΕΠ, για να εξασφαλίσει ένα έγγραφο με την περιζήτητη ελληνική σφραγίδα που θα πιστοποιεί τη γνησιότητα του, μπορεί να το κάνει από το σπίτι η το γραφείο του.

Υποτίθεται λοιπόν ότι τα πράγματα έγιναν απλά. Μπαίνεις στο ermis.gov.gr, ζητάς αυτό που χρειάζεσαι, και σου έρχεται στο mail σου. Οπότε κανείς δεν δικαιούται να αρνηθεί τη γνησιότητα του, αφού έχει ψηφιακή «σφραγίδα» εγκυρότητας. Υποτίθεται. Διότι ο πρώτος που «φτύνει» αυτή τη διαδικασία, την καθιερωμένη από το κράτος, είναι το ίδιο το κράτος. Διότι οι περισσότερες υπηρεσίες του δεν αποδέχονται τις εκτυπώσεις από το ermis.gov.gr ως αξιόπιστες και ζητούν «χαρτιά», επικυρωμένα με τη συνήθη διαδικασία της σφραγίδας που έχει λιώσει κτυπώντας τους μελανωτήρες .

Και δεν μιλάμε μόνο για «μεμονωμένες περιπτώσεις» οπισθοδρομικών υπαλλήλων που δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί με την τεχνολογία. Αλλά για επίσημες κρατικές προκηρύξεις. Μπείτε να διαβάσετε τις δεκάδες σελίδες μιας προκήρυξης για προσλήψεις. Και θα δείτε, μεταξύ άλλων, ότι αξιώνεται η προσκόμιση π.χ. βεβαιώσεων του ΕΦΚΑ για τα ένσημα σας με τον παλιό …παραδοσιακό τρόπο. Όχι ψηφιακώς. Αλλά με στήσιμο στην ουρά στις υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ.

Αλλά, τέτοια θέματα, είναι πολύ δευτερότερα, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας μας.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου