Το δικαίωμα στη νόμιμη… κοπάνα!

το-δικαίωμα-στη-νόμιμη-κοπάνα-363346

Ενα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που όμως είτε ξέχασαν, είτε υποκριτικώς παρέλειψαν να το περιλάβουν, στα αναγνωρισμένα από τη σχετική διακήρυξη του ΟΗΕ δικαιώματα, είναι εκείνο της… νόμιμης κοπάνας. Από την εργασία για τους μεγάλους, από τα μαθήματα για τους μικρούς. Της νόμιμης κοπάνας που προσφέρεται από το κράτος επ’ ευκαιρία διαφόρων επετείων και εορτών. Εθνικών, θρησκευτικών, τοπικών.

Ολοι θυμόμαστε, με πόση λαχτάρα περιμέναμε, ως μαθητές, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, την επόμενη επίσημη σχολική αργία. Την εορτή των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου. Και το θεωρούσαμε μεγάλη… γκαντεμιά, αν συνέβαινε η εορτή αυτή να πέσει Κυριακή, οπότε χάναμε μια «κοπάνα», όχι από το σχολείο -αφού ήταν υποχρεωτική η παρουσία στον εκκλησιασμό- αλλά από το μάθημα. Το ίδιο συνέβαινε σε τοπικό επίπεδο με τις εορτές του Αγίου Διονύσιου του Αρεοπαγίτη στην Αθήνα, του Αγίου Νικόλαου στον Πειραιά, του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα κ.λπ. Έστω και αν μας ξίνιζε αυτός ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός.

Τώρα, με τις νέες ρυθμίσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση, κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε ένα κομφούζιο. Διότι η απόφαση, για το αν θα είναι, ή όχι, αργία, π.χ. η εορτή του Αγίου Ευστρατίου στη Λέσβο, στις 13 Δεκεμβρίου, επαφίεται στην κρίση του συλλόγου των διδασκόντων. Και μπορεί να δείτε στο Πλωμάρι ο σύλλογος των διδασκόντων να «αναγνωρίζει» την τοπική θρησκευτική εορτή, αλλά στην Αγιάσο ή την Λήμνο, ένας σύλλογος διδασκόντων με πιο… επαναστατική σύνθεση να την απορρίπτει ως απαραδέκτως «παπαδίστικη».

Ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός ενείχε πάντοτε το στοιχείο της υποκρισίας. Πόσο μάλλον τώρα, όταν σε πλείστα σχολεία της χώρας είναι ιδιαιτέρως ισχυρό το ποσοστό των μαθητών, παιδιών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, που δεν ανήκουν στο σώμα των ορθοδόξων χριστιανών μαθητών. Είναι άλλο πράγμα όμως η κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και άλλο της αργίας. Και δεν είναι ιδιαιτέρως φρόνιμο να εξωθούνται οι μαθητές σε «εξεγέρσεις» επειδή τους… κλέβουν μια κοπάνα.

Μην αμφιβάλλετε ότι αυτό θα γίνει αν, σε μια πόλη, επί τη εορτή του πολιούχου, αργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες, αλλά επιχειρηθεί να λειτουργήσει το τοπικό λύκειο. Αναγνωρίζεται δηλαδή το δικαίωμα στη νόμιμη κοπάνα για τους ενήλικες, αλλά αφαιρείται από του μαθητές. Αφορμές για μπάχαλο θέλετε;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου