Η Αγία Υπομονή

η-αγία-υπομονή-505021

Ομολογώ ότι έως προχθές αγνοούσα ότι υπάρχει και Αγία Υπομονή, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 29 Μαΐου. (Ήταν η σερβικής καταγωγής μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου).

Το ότι σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου «τιμά την μνήμη της» και η στήλη μου, έχει άμεση σχέση με την ανακοίνωση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών ανάλογα με την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά και με το νέο σχήμα και τους νέους στόχους της κυβέρνησης που είναι η πάση θυσία επιδίωξη της προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και με κάποιο ζωντανό περιστατικό.

Το ότι η Ελλάδα έπεσε κατά δώδεκα ακόμη θέσεις στη διεθνή αξιολόγηση ως προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, τοποθετούμενη πίσω από την Μποτσουάνα και άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ασφαλώς δεν είναι η καλύτερη συστατική επιστολή που μπορεί να επιδείξει ο νέος υπουργός Επενδύσεων κ. Παμπούκης.

Σκέφτηκα όμως μήπως αυτοί οι ξένοι συντάκτες του καταλόγου έχουν αδικήσει τη χώρα μου και δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της ανασχηματισθείσας κ. Λούκας Κατσέλη. Κατά τις οποίες τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν δραστικά τόσο, ώστε μέσα σε 18 ημέρες να κάνει κάποιος τη δουλειά του άνετα. Και αναλόγως μειωθήκαν, είπε, και οι διαδικασίες έγκρισης νέων επενδύσεων.

Έτυχε όμως να τηλεφωνήσω, για μια υπόθεση αναγνώστη μου από το Άργος, σε γνωστό αλευροβιομήχανο με έδρα το Βόλο. Και επ’ ευκαιρία τον ρώτησα γιατί δεν προχωρεί η επαναλειτουργία της μονάδας του στο Κερατσίνι, που έδινε δουλειά σε εκατοντάδες οικογενειάρχες.

Ο άνθρωπος μού εξήγησε ότι επί δεκαοκτώ μήνες δεν έχει καμιά απάντηση επί των επενδυτικών σχεδίων που έχει υποβάλει. «Αν πάμε όπως με την μονάδα του Βόλου, δεν ξέρω αν θα την εγκαινιάσω εγώ ή κάποιος από τα δυο νήπιά μου. Διότι για την μονάδα του Βόλου χρειάσθηκαν επτάμισυ χρόνια, και δώδεκα χιλιάδες πεντακόσες είκοσι επτά υπογραφές. Τις οποίες έχω κάνει έναν τεράστιο πίνακα».

Καλά, αυτός είναι Έλληνας και επέμεινε να κάνει την επένδυση στον τόπο του. Είναι και θρησκευόμενος, διό και μέσα από αυτή τη διαδικασία έκτισε και ένα εκκλησάκι προς τιμήν της Αγίας Υπομονής. Οποιοσδήποτε ξένος, γιατί θα καθόταν να τον σέρνουν, από αρμόδιο σε αρμόδιο, για μια ακόμη υπογραφή;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου