Ηταν ο μόνος επικίνδυνος ως «ατζαμής»;

ηταν-ο-μόνος-επικίνδυνος-ως-ατζαμής-374919

Παρακολουθώ κ. πρόεδρε τις αντιδράσεις σας από τα δικά σας σχόλια, τα non paper που διοχετεύετε, ή τα εμέσματα του Πολάκη, ως απάντηση στις αποκαλύψεις του άλλοτε «μάγου των οικονομικών» Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτόν που εσείς επιλέξατε, έκθαμβος από τις θεωρίες του. Πιστεύοντας ότι θα έλυνε όλα τα προβλήματα με τη «θεωρία των παιγνίων». Του δώσατε την εξουσία να παίζει εν ου παικτοίς. Τις παρακολουθώ και θλίβομαι. Για την τόσο προφανή έλλειψη γενναιότητας, να εμφανίζεσθε ότι σας βρήκε …μικρό και σας ξεγέλασε.

Εμείς, οι απλοί πολίτες με κοινό νου, είχαμε εγκαίρως καταλάβει ότι θα πληρώσουμε ακριβά τον εκλεκτό σας. Και, όσοι μπορούσαμε, σας προειδοποιούσαμε για την ατζαμοσύνη και τους αυτοσχεδιασμούς του. Θυμίζω μόνο δύο αποσπάσματα της στήλης:

*** 6 Μαρτίου 2015: Τώρα που το ξέρετε πολύ καλά ότι λεφτά δεν υπάρχουν, ότι, το πολύ, να τη βγάλουμε καθαρή για δυο-τρεις μήνες, ότι έχουμε ανάγκη και κόψιμο τη στήριξη των εταίρων μας, δεν γίνεται να πηγαίνετε μονίμως στις συναντήσεις μαζί τους με «προτάσεις» που κραυγάζουν για το απαράσκευο, αν μη και το επιπόλαιο εκείνων που τις διαμορφώνουν. Διότι, δυστυχώς, σας πήρανε χαμπάρι. Και το εκμεταλλεύονται. Και το μάρμαρο δεν θα το πληρώσει κανένας Βαρουφάκης. Τα «υποζύγια» θα το πληρώσουνε.

*** 10 Μαρτίου 2015: Κάποιες φορές δεν μπορώ να βρω άλλη ερμηνεία πέρα από εκείνες που έδινε ενίοτε η Μάνα μου. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τους «σχεδιασμούς» του κ. Βαρουφάκη που γυρίζει γύρω από το δέντρο κυνηγώντας την ουρά του.

Κατά την Μάνα μου λοιπόν ( την υπερβολικώς αθυρόστομη), σε πιστή μεταφορά ρουμελιώτικης προφοράς, «τουν ατζαμή τουν φοβήθ’κε και το μνί».

Μπορεί ο Γιάνης με το ένα νι να είναι καθηγητής οικονομικών. Αλλά πολιτική παιδεία δεν έχει δείξει ότι διαθέτει. Και είναι τελείως άλλο να αρθρογραφείς προτείνοντας ουσιαστικώς την έξοδο από το ευρώ και τη χρεοκοπία ως μέθοδο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, από το να αναλαμβάνεις να διαχειρισθείς την οικονομία εντός ενός πλαισίου που δεν αποδέχεσαι. Δηλαδή της παραμονής στην ευρωζώνη, αλλά και της αποδοχής του πλαισίου των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν οι προηγούμενοι.

Αν η μεγαλύτερη αρετή του ηγέτη είναι να επιλέγει σωστούς συνεργάτες, ποιος ήταν μεγαλύτερος ατζαμής; Ο υπουργός σας ή εσείς που τον επιλέξατε και τον στηρίζατε;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου