Αρχισαν τα όργανα

αρχισαν-τα-όργανα-490740

Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος παραπέμπει σε δυο διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές. Κατά την προαίρεση ενός εκάστου, διαλέγετε και παίρνετε.

Η καλή εκδοχή είναι ότι αμέσως μετά τον ανασχηματισμό άρχισαν τα όργανα να λειτουργούν πυρετωδώς για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Και δη για την διαμόρφωση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στο τέλος της εβδομάδας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κακή εκδοχή είναι ότι άρχισαν τα όργανα με τις δυσλειτουργίες, τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τις αλληλοκαλύψεις, αλλά και τους τριγμούς στην ενότητα του νέου ευτραφέστατου κυβερνητικού σχήματος.

Ως καλοπροαίρετος άνθρωπος και ως πολίτης μιας χώρας που βαδίζει επί ξηρού ακμής, με τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα, θα ήθελα πράγματι να ισχύει η πρώτη, η καλή εκδοχή. Πολύ φοβάμαι όμως ότι υπερισχύει η δεύτερη.

Η μη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σε ένα συντονιστικό όργανο της κυβερνητικής πολιτικής, μάλλον δεν είναι το καλύτερο πιστοποιητικό εύρυθμης λειτουργίας του συντονιστικού αυτού οργάνου. Και το ότι ο εκρηκτικός αντιπρόεδρος δεν έσπευσε να ακόμη να αντιδράσει, ας μου επιτραπεί να το αποδώσω στο ότι έχει απλωμένο τραχανά. Δεν θέλει να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην υποψηφιότητα της συζύγου του για τον δήμο Σαρωνίδος.

Εκτός πια αν η παράλειψη του αντιπροέδρου έγινε για να μη θυμίζει το συντονιστικό όργανο, με τρεις συντονιστές, -πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος και υπερυπουργός Ραγκούσης- και τρεις συντονιζόμενους –Δρούτσας, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος- την εικόνα που βλέπουμε συχνά στα δημόσια έργα. Όπου για κάθε έναν που σκάβει υπάρχουν ένας ή και περισσότεροι συντονιστές και επόπτες.

Αλλά πόσο λογικό και «συντονιστικό» είναι να μην μετέχει σε μια τέτοια συνεδρίαση, από την οποία προκύπτει το υπό ανακοίνωση περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής, που είναι πολύ ευρύτερο της δημοσιονομικής, ούτε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ούτε η επί ένδεκα μήνες προκάτοχός του Λουκά Κατσέλη;

Ας ελπίσουμε ότι το νέο συντονιστικό όργανο, στην πρώτη λειτουργία του, είχε απλώς τα συνήθη προβλήματα του «πρωτάρη» και ότι στη διαδρομή «θα στρώσει». Αν δεν λειτουργήσει ως… οδοστρωτήρας ο αντιπρόεδρος, ιδίως μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Φοβάμαι πως έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου