Μένιππε ζεις, εσύ μας οδηγείς

μένιππε-ζεις-εσύ-μας-οδηγείς-492047

Ολα αυτά τα «γιαπάκια» που κυβερνούν τον τόπο ως επίτροποι της τριμερούς των δανειστών μας, έχουν κάνει λαμπρές οικονομικές σπουδές. Αλλιώς δεν γίνεσαι σημαίνον στέλεχος του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Ανάλογες σπουδές έχουν κάνει και οι ημεδαποί υφιστάμενοί τους, μέλη της κυβέρνησης και «σύμβουλοι».

Είναι προφανές ότι ούτε οι μεν ούτε οι δε έχουν εντρυφήσει στην κλασική ελληνική γραμματεία. Διό και το αποτέλεσμα των φαεινών ιδεών τους καταλήγει σε αδιέξοδα και «λύσεις» προς άγρα εσόδων, που αποδεικνύονται ατελέσφορες. Όπως για παράδειγμα η μεγαλειώδης έμπνευση να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Αν είχαν κάνει τον κόπο να διαβάσουν το έργο του Λουκιανού «Νεκρικοί Διάλογοι» ή «Νεκρομαντεία», θα είχαν διδαχθεί από το πάθημα του Χάροντα που δεν μπόρεσε να εισπράξει τα «πορθμεία», όταν πέρασε με τη βάρκα του τον σκυλόσοφο Μένιππο, στον Κάτω Κόσμο. Διότι ο επιβάτης του δεν είχε τίποτα να του δώσει. Και όσο και αν εκείνος τον πίεζε με επιμονή… εισπρακτικών εταιριών, δεν μπόρεσε να εισπράξει παρά την απαθέστατη δήλωση: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Οι σοφοί οικονομικοί εγκέφαλοι έκαναν τον συνήθη λογαριασμό. Αν αυξήσουμε τους έμμεσους –δηλαδή τους πιο άδικους φόρους, που πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους- θα έχουμε τόσα από τη βενζίνη, τόσα από τα τσιγάρα, τόσα από τα είδη πρώτης ανάγκης. Αμ δε.

Για να εισπράξει ο Χάρων, έπρεπε ο Μένιππος να έχει τον νεκρικό οβολό στο στόμα του. Για να εισπράξει ο κορβανάς της τριμερούς, πρέπει να έχουν οι Έλληνες να πληρώσουνε. Αλλιώς συμβαίνει αυτό που ήδη καταγράφεται. Δεν έχει εισπραχθεί ούτε το ένα τέταρτο από όσα λογάριαζαν ότι θα πάρουν από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, και ακόμη λιγότερα από τους πρόσθετους φόρους σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα.

Διότι απλούστατα οι μη έχοντες έκοψαν τις δαπάνες τους. Έπαψαν να καταναλώνουν. Και έτσι η ύφεση που την εκτιμούσαν τον Ιανουάριο σε 0,3%, ξεπέρασε το 4,5%. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με το νέο εύρημα για το πετρέλαιο. Διότι οι μη έχοντες θα φοράνε… διπλά βρακιά και κάλτσες και θα τυλίγονται με κουβέρτες, αλλά δεν θα ανάβουν εύκολα το καλοριφέρ.

Θα βρείτε τρόπο να βάλετε χέρι εκεί που πράγματι «λεφτά υπάρχουν», αντί να κυνηγάτε μονίμως με έμμεσους φόρους τους Μένιππους;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου