Αραμπάς περνά, σκόνη γίνεται

αραμπάς-περνά-σκόνη-γίνεται-494865

Προ μηνός, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, μίλησε για εκατοντάδες υποθέσεις διαφθοράς επίορκων δημοσίων λειτουργών που τελματώνουν στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, καταγγέλλοντας έτσι διαφθορά και στη Δικαιοσύνη. Προκαλώντας την αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε. Μάλλον σε πνεύμα συντεχνιακής αντίληψης. Όπερ τελικώς οδηγεί στο “μη θίγετε τα κακώς κείμενα” κάθε κλάδου. Με θλιβερές συνέπειες, ιδίως όταν ο κλάδος αυτός έχει ισχύ εξουσίας έναντι της κοινωνίας. Και ζήτησε από τον καταγγέλλονται “αποδείξεις και ονόματα”.

Η απάντηση ήλθε προχθές. Με τον κ. Ρακιντζή να στέλνει στον κ. Τέντε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι περισσότερες από 1.170 είναι οι υποθέσεις διαφθοράς δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που διαβιβάστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια από ελεγκτικά όργανα στη Δικαιοσύνη, αλλά ακόμη δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Και προσέξτε. Μιλάμε μόνο για τις υποθέσεις που έφτασαν στο σημείο να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Γιατί χιλιάδες άλλες, βρίσκονται ακόμη είτε στο στάδιο κάποιας “Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης” ή τελούν υπό την κρίση κάποιου “υπηρεσιακού συμβουλίου”. Και όλοι αυτοί κινούνται στον ρυθμό του αραμπά.

Αυτά βεβαίως είναι κοινός τόπος για τους πολίτες, αφού τα βιώνουν στο πετσί τους. Είναι όμως κοινός τόπος και για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Οι οποίες συχνά, για να δείξουν ότι κάτι κάνουν, σηκώνουν λίγη σκόνη, με το “παραπέμψαμε την υπόθεση στη δικαιοσύνη”, όταν δεν τους παίρνει να πουν το σχεδόν συνώνυμο “ετέθη στο αρχείο”.

Τούτες τις μέρες, για παράδειγμα, σηκώνεται πολύ σκόνη, από τα επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης, με τα ευρήματα στα οποια οδηγούν οι πράγματι εντατικές και φιλότιμες έρευνες των στελεχών του ΣΔΟΕ. Σκόνη εντυπωσιασμού. Ενώ γνωρίζουν ότι στο τέλος θα καλυφθούν οι περισσότερες περιπτώσεις από την σκόνη του αραμπά.

Θα πάρουν το ίδιο δρόμο και με την ίδια ταχύτητα με την οποία… εκκαθαρίζονται, εδώ και χρόνια, πάνω από τριάντα τρεις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, στα οποια έχουν προσφύγει οι ενδιαφερόμενοι.

Ενώ η λεηλασία επί των συντάξεων, αν και δις έχουν κριθεί παράνομες οι εισφορές σαν αυτές, σαν τον πάλαι ποτέ «ΔΛΟΕΜ» και τον διάδοχο του «ΛΑΦΚΑ», εκτελείται με διαδικασίες «άψε-σβήσε». Να εισπράξουμε τώρα. Και όποιος έχει λεφτά να ξοδέψει ας πάει στη δικαιοσύνη. Όταν μετά από χρόνια δικαιωθεί, «βλέπουμε και κάνουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου