Ανά, κατά, διά, μετά….

ανά-κατά-διά-μετά-851206

Ε, κάτι που είναι ακόμη Αύγουστος, κάτι η πανσέληνος, λέω να μην μπω σήμερα στα «καυτά». Έχουμε άλλωστε μπροστά μας, από τον άλλο ήδη μήνα, τόσα καυτά να αντιμετωπίσουμε ώστε επιτρέπεται μια μέρα να δροσιστούμε με την αύρα που προκαλούν τα λυγίσματα, οι τσαχπινιές και οι γυροβολιές στην πολιτική μας ζωή. Έστω και αν μερικά από αυτά αναδίδουν οσμή μπαγιατίλας.

Διότι είναι πράγματι σαν να καταφύγατε στον πολιτικό καταψύκτη κ. Πρόεδρε και να επιχειρείτε να μας ξανασερβίρετε «πιάτα» και «συνταγές» που είχαν δοκιμασθεί από τον αείμνηστο πατέρα σας, χωρίς να οδηγήσουν ούτε τον τόπο ούτε τα τότε κυβερνητικά σχήματα σε ευτυχέστερες ημέρες.

Όταν ο τόπος βοούσε, όπως βοά και τώρα, ότι «κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνηση», ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει», ο Α. Γ. Παπανδρέου, παίζοντας το πολιτικό παίγνιο των εσωτερικών ισορροπιών του κινήματός του, απέφευγε να αποδεχθεί την ανάγκη ενός γενναίου ανασχηματισμού και εφηύρε νέους όρους: Ανασύνθεση, Αναδόμηση, Αναδιάταξη, και δεν θυμάμαι πια ποιους άλλους.

Επέλεγε επίσης να «ανακατεύει την τράπουλα» αλλάζοντας το εύρος και τη σύνθεση πότε της κυβερνητικής επιτροπής και πότε του πολιτικού γραφείου, δημιουργώντας «κύκλους» υπουργείων, που άλλοτε έπαιρναν την οδό της διάλυσης, ως μηδέποτε λειτουργήσαντες στην πράξη και άλλοτε, κατά τις επικοινωνιακές ανάγκες, «αναβαθμίζονταν» η μετεξελλίσονταν σε κάτι άλλο.

Τώρα ο κόσμος ζητάει αποτελεσματικότερη πολιτική, γιατί δεν αντέχει άλλο. Μια πολιτική που θα δώσει ξανά ζωή στην οικονομία, να πάψουν να κλείνουν κάθε μέρα επιχειρήσεις, να πάψουν να προστίθενται στρατιές ανέργων, κάτι που να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας, σε έναν τόπο που βυθίζεται σε κατάσταση εθνικής κατάθλιψης.

Αν νομίζετε ότι με το να επιστρέψουμε στη εποχή που παίζατε με τις λέξεις τους κύκλους και τους «συντονιστές», θα λύσετε το πρόβλημα και της κυβέρνησης σας και του τόπου, τόσο το χειρότερο και για σας και για μας. Διότι θα γελάσουμε μεν για λίγο –ιδίως όταν αρχίζει να δείχνει τα νύχια του ο θιγόμενος αντιπρόεδρος- αλλά θα κλάψουμε πολύ στη συνέχεια.

Διότι ο άτιμος ο χρόνος φεύγει γρήγορα, ενώ τα προβλήματα αντί να λύνονται περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Καμιά πιο φρέσκια ιδέα έχετε;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου