Ο…τέταρτος δρόμος

οτέταρτος-δρόμος-498370

Δεν ξέρω σε τι άλλο βοήθησε και «φώτισε» τον πρωθυπουργό κατά την παραμονή του στην Πάρο η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή. Διότι το μόνο σίγουρο που μάθαμε, ως τώρα, από την εκεί περισυλλογή και τους προβληματισμούς του, είναι η απόφασή του να ενταφιάσει –και ούτε καν δόξη και τιμή- τον περίφημο «τρίτο δρόμο» προς τον σοσιαλισμό που είχε χαράξει ο πατέρας του.
 
Με τη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της άκρως συντηρητικής αμερικανικής εφημερίδας «Christian Science Monitor» όπου, εκτός της ιδιότητας του ως πρωθυπουργού της Ελλάδος ομιλεί και ως πρόεδρος της “Σοσιαλιστικής Διεθνούς”, παραδέχεται ευθέως ότι “ο τρίτος δρόμος απέτυχε”. Και βγαίνει σε αναζήτηση ενός «τέταρτου δρόμου προς τον σοσιαλισμό».
 
Βασικό Στοιχείο αυτού του «τέταρτου δρόμου» θα είναι η «διεθνής εποπτεία» επί των αγορών, ώστε να λειτουργούν με σεβασμό στη δημοκρατία. (Και Νικολή καρτέρα, θα έλεγε η αγράμματη Ρουμελιώτισσα Μάνα μου). Ενώ ο πάτριος «τρίτος δρόμος», κατά τον Γ. Α. Παπανδρέου, αποδεχόταν την αυτορρύθμιση των αγορών.
 
Εκεί που σίγουρα δεν θα γλύτωνα τον καγχασμό της Μάνας, αν της εξηγούσα τις θέσεις του εμπνευστή αυτού του υπό διάνοιξη «τέταρτου δρόμου», θα ήταν στο ποιοι φορείς, κατά τον κ. Παπανδρέου, θα είχαν την ευθύνη της εποπτείας ώστε οι «αγορές» να συμμορφώνονται προς τον κώδικα κυκλοφορίας επί αυτού του τέταρτου δρόμου: Ο ΟΗΕ και η αυθαιρέτως συγκροτούμενη υπερδιοίκηση του G20. Εκεί πραγματικά θα κρατούσε την κοιλιά της από τα γέλια.
 
Δεν ξέρω αν και πότε θα τον βρείτε τελικά αυτόν τον τέταρτο δρόμο για την παγκόσμια πορεία του σοσιαλισμού κ. Πρόεδρε και ποιοι θα σπεύσουν ασμένως να τον υιοθετήσουν σε διεθνές επίπεδο. Για την ώρα δεν αναζητάτε κανένα ασφαλέστερο μονοπάτι για την ελληνική πραγματικότητα; Διότι ούτε… Πέμπτη Πάροδος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι συμβατή με την πρόθεσή σας να κόψετε και άλλο από την μπουκιά του χειμαζόμενου εργαζόμενου και συνταξιούχου –πόσο μάλλον του άνεργου- ανεβάζοντας τον ΦΠΑ βασικών καταναλωτικών αγαθών, ακόμη και ειδών διατροφής, από το 11 στο 23 τοις εκατό.    
 
Με μόνο σίγουρο αποτέλεσμα να μειωθεί και άλλο η κατανάλωση. Αρα να βαθύνει η ύφεση και να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι εισπράξεις του κράτους.
 
Μήπως φυσούσαν γερά μελτέμια εκεί στην Πάρο;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου