Αλλη μια «περαίωση»

αλλη-μια-περαίωση-499196

Ενα από τα μελανότερα στίγματα του ελληνικού κράτους είναι αυτή η φάμπρικα των «περαιώσεων» που επινοήθηκε ως μέθοδος εκβιασμού των φορολογουμένων. Και σε αυτήν προβληματίζεται να καταφύγει και πάλι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου επειδή δεν πάνε καλά οι εισπράξεις.

Είναι μελανό στίγμα πρωτίστως διότι είναι η επισημότερη ομολογία ότι, παρά τους επί έτη συνεχείς διορισμούς επί διορισμών, παρά τα δισεκατομμύρια που πληρώσαμε για το «TAXIS», παρά τις προμήθειες ηλεκτρονικών εγκεφάλων… πυρηνικής ισχύος, παρά τις τεράστιες δαπάνες για μετεκπαιδεύσεις, τελικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραμένουν ανίκανοι να διεκπεραιώσουν τον έλεγχο των δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Και είναι ακόμη μελανότερο διότι συνιστά άσκηση εκβιασμού του κράτους επί των πολιτών του. Η δέχεσαι να «ρίξεις» τόσα που καθορίζω αυθαιρέτως ως κεφαλικό φόρο, για να κλείσουν οι «ανέλεγκτες υποθέσεις» του άλφα ή το βήτα έτους ή, αν δεν πληρώσεις «με το καλό», υπάρχει και το άγριο. Να σου στείλουμε κάνα-δυο εφοριακούς για έλεγχο, με εντολή να σου βρουν οπωσδήποτε κάτι.

Και ο εκβιασμός αυτός ασκείται κυρίως επί των μικρών. Που τρέμουν μήπως και βρεθεί κανένα δελτίο αποστολής που ξέχασαν να γράψουν και την ώρα έκδοσης του ή οποιοδήποτε τυπικό λαθάκι. Γιατί οι μεγάλοι φοροφυγάδες τις περιμένουν πώς και πώς αυτές τις «περαιώσεις». Αυτοί «τα ρίχνουν» ευχαρίστως και… καθαρίζουν.

Επαληθεύεται δηλαδή, για μια ακόμη φορά, και με «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, η επικρατούσα μεταξύ των απλών ανθρώπων πεποίθηση ότι στο ρωμαίικο συμφέρει να χρωστάς πολλά στην Εφορία ή να κρύβεις πολλά από αυτήν, διότι όλες οι ρυθμίσεις λειτουργούν υπέρ αυτών που ξέρουν να κλέβουν περισσότερα και να «φοράνε» μεγαλύτερα «φέσια».

Και το ανέκδοτο της ημέρας. Ο φίλος μου Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι ως τα μέσα Οκτωβρίου θα δείξει ανοχή στους οφειλέτες του ΙΚΑ. Αλλα μετά από το σημείο αυτό θα είναι άτεγκτος προς κάθε οφειλέτη. Δηλαδή και απέναντι στο κράτος που χρωστά πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια στο ΙΚΑ ή μόνο απέναντι στους 72 πια καταστηματάρχες που έβαλαν λουκέτο σε δυο μόνο δρόμους της γειτονιάς μου, αν τύχει και δεν έχουν ξοφλήσει και το ΙΚΑ;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου