Είναι τόσο δύσκολο;

είναι-τόσο-δύσκολο-502824

Οποιος ψάχνει βρίσκει. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ψάχνει. Ψάχνει φιλοτίμως. Και το ψάξιμό του αποδίδει. Από τους δυο… μισθωτούς των τριάντα χιλιάδων το χρόνο που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες δύο θαλαμηγών με αξία δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια, ως την άγρια φοροδιαφυγή κάθε είδους καταστηματαρχών στις τουριστικές περιοχές.
 
Οι δυνατότητές του όμως είναι περιορισμένες. Το ανθρώπινο δυναμικό του δεν επαρκεί για να καλύψει όλο το εύρος της φοροδιαφυγής, καθώς είναι φανερό ότι οι ΔΟΥ έχουν αποτύχει σε αυτό το αντικείμενο, κυρίως λόγω της διαφθοράς μεγάλου τμήματος των στελεχών τους.
 
Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο όργανο που θα μπορούσε να είναι σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κυκλοφορίας «μαύρου χρήματος» που έχει προσλάβει τερατώδεις διαστάσεις στη χώρα μας. Την περίφημη πρώην «Αρχή» και νυν «Επιτροπή» για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Του χρήματος που διακινούν μεγαλέμποροι ναρκωτικών, εκβιαστές, επιχειρηματίες της νύχτας, «φακελάκηδες» γιατροί, εφοριακοί, υπάλληλοι πολεοδομίας και δασαρχείων, μέλη επιτροπών προμηθειών και πολιτικοί, αλλά και δημοσιογράφοι με κάτι αδικαιολόγητες επιταγές στους λογαριασμούς τους.
 
Την ίδια ώρα οι απογραφέντες ως δημόσιοι υπάλληλοι ξεπερνούν σε ποσοστό το 20% της καταγεγραμμένης επισήμως συνολικής απασχόλησης. Από τα τέσσερα εκατομμύρια απασχολουμένων, οι οκτακόσιες χιλιάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
 
Από την εποχή που ο ιδρυτής του κόμματος που κυβερνά και πάλι σήμερα μίλησε για «υποχρεωτικές μετατάξεις» δημοσίων υπαλλήλων έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα. Αλλα οι μετατάξεις… αιωνίως μετατίθενται σε «επόμενη φάση» πότε του «εκσυγχρονισμού» και πότε της «επανίδρυσης» του κράτους.
 
Δυστυχώς παραμένει αμφίβολο αν και ο «Καλλικράτης» θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο να… ξεκουνήσει κάποιους από τις θέσεις… υποαπασχόλησης με πλήρεις αποδοχές, ώστε να δυναμώσουν υπηρεσίες και Αρχές που θα μπορούσαν να αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση των εσόδων του κράτους, από τους πράγματι έχοντες και κατέχοντες… κοπανατζήδες, ώστε να πάψει το… σαφάρι κατά των συνταξιούχων και της γενιάς των επτακοσίων ευρώ.
 
Τόσο δύσκολο είναι να βρεθούν, ανάμεσα σε αυτές τις οκτακόσιες χιλιάδες, δύο χιλιάδες άνθρωποι ικανοί, με γνώσεις και με ήθος, ώστε να ενισχύσουν με τη μετάταξή τους, τους δύο αυτούς φορείς και να φέρουν ζεστό χρήμα στον κρατικό κορβανά;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου